Her ne kadar eski heyecanını ve önemini yitirdiği düşünülse de bayramlar, hala günler öncesinden büyük bir telaş ve mutlulukla beklenen, hazırlıkları adeta büyük bir seferberlik içinde yapılan çok özel günlerdir. Bilhassa ev hanımları, misafirlerin yoğun olarak ağırlandığı bayramlarda temizlik adına her şeyin dört dörtlük olması için müthiş bir çaba gösterirler. Tabi bayram hazırlığı sadece temizlikle sınırlı değil… Bayram hazırlıklarının belki de en önemli aşaması; misafirlerin beğenisine sunulacak tatlıların yapılma seremonisidir.
Bayramların Vazgeçilmezi: Tatlılar
Bayramlarda sevdiklerimize çeşit çeşit ikramlar sunmak isteriz. Bayramların vazgeçilmez ikramı için kadınlar, kolektif bir çabayla sabahlara kadar uğraşırlar. Hamarat elleriyle misafirlere en leziz tatlıları ikram etmek, onlar adına büyük bir motivasyon. Bizlere de gittiğimiz her yerde baklavadan lokmaya, kadayıftan şekerpareye kadar her çeşit enfes tatlıyı afiyetler, bol bol yemek düşer…
Baklavanın Tahtı Sallanmıyor
Bayramlarda öne çıkan birçok tatlı olsa da hiçbiri ev baklavasının tahtını sallayamıyor. Ev baklavası hem zor, hem maliyetli, hem de ancak birkaç kişinin desteğiyle yapılabilecek, iddialı bir tatlı. Türk mutfağının en önemli figürlerinden biri olan baklava genelde maharetli ellerde vücut bulmaktadır. Zaten ondan değil midir birbirimizle iddiaya girsek bile hemen kaybeden kişinin baklava almasını isteriz. Çünkü baklava çoğumuz için lüks bir ödüldür. Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş olan baklavanın birçok çeşidi bulunur. Fakat ev baklavası, tadı ve yoğunluğu bakımından çoğu kişinin favorisidir.
İyi Baklava Emek İster…
İyi baklava yapmak Osmanlı döneminde aşçılar açısından başarı kriteri olarak görülürmüş. O halde haydi hanımlar diyelim, sizler de kolları sıvayın ve bu bayram yapacağınız ev baklavası ile ne kadar iyi bir aşçı olduğunuzu herkese gösterin. İşte sizler için hazırladığımız, en ideal baklava tarifi…
Baklava tarifi için malzemeler
- 4 Yumurta 1 Bardak Sıvı Yağ (Su Bardağı)
- 1 Bardak Süt (Su Bardağı)
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Kaşık Sirke (Yemek Kaşığı)
- 1 Kaşık Tuz (Çay Kaşığı)
- 7 Bardak Un (Su Bardağı)
- 1 Paket Mısır Nişastası
- Ceviz İçi ya da Fındık (İçinde Kullanılacak)
Şerbetini hazırlamak için
- 5 Bardak Şeker
- 5 Bardak Su
- Az miktar Limon Suyu
Baklavanın bir sanat olarak görülmesinin en önemli sebebi hamurudur. Yetenekli ve deneyimli hanımlar, henüz baklava hamurunu açarken kendilerini hemen belli eder. Bu nedenle baklava tarifi bölümümüzün en belirleyici noktası hamur aşamasıdır. Hamur için süt, yumurta, sıvı yağ, tuz, kabartma tozu ve sirkeden oluşan malzemeleri uygun bir kaba boşaltın. Normal yumuşaklığa gelene dek un eklemeyi sürdürün. Hamurunuzu, boyları aynı olacak şekilde küçük parçalara ayırın. Bu aşamada ortalama 30 parça oluşturmaya özen gösterin. Her bir parçayı ayrı ayrı açmalısınız ve ara kısımlarına nişasta eklemelisiniz. Bu parçaların 10 tanesini aynı yöntemle açtıktan sonra üst üste koymalısınız. Toplamda 30 küçük hamur parçası kestiğimiz için, elimizde 10’arlı katlardan oluşan 3 büyük parça kalacaktır. Bunlar özenli bir şekilde tepsiyi kaplayacak ölçüde açılmalıdır. Merdane vesilesiyle genişleyen hamurların araları daha önce Arnica Rapid Plus Mini Doğrayıcı ile kolayca ufalanmış fındık veya cevizle doldurulmalıdır. Kendi zevkinize göre keserek baklavanıza kaba şeklini verin. Eritilen yağın bir bölümünü bu aşamada tepsinin üstüne dökün. Ardından 180 C sıcaklığa sahip fırına yerleştirin. Rengi hafiften kızardığında fırından alın ve kalan yağı serpin. Bu işlemin ardından son kez fırına yerleştirin ve iyice kızarmasını bekleyin. Şerbeti ise baklava soğuk olduktan sonra dökmelisiniz. Sizler de yoğun bayram hazırlığı arasında telaşa kapılıp kabus görmek istemiyorsanız, ev baklavası ya da diğer tatlıları hazırlayacağınız esnada Arnica mutfak el aletlerinden destek alabilirsiniz.
Şimdiden, afiyet olsun…