Kahvaltı aceleye gelmez. Şair Cemal Süreya boşuna dememiş: “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem / Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”. Hele ki ekmek kızartma makinesinden gelen mis gibi kızarmış ekmek kokusu, kesinlikle mutlulukla ilişkili.
Vücudumuz Gece de Çalışır
“Okula/işe işe geç kalacağım” mı diyorsunuz? Alarmın sesini duymamış mısınız? Yoksa alarmı erteleye erteleye evden çıkma saatini mi bulmuşsunuz? Olsun. Ne yaparsanız yapın, kahvaltıdan ödün vermeyin. Vücudunuz gece boyunca çalışmaya ara veriyor sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Sindirim sistemimiz, bağışıklık sistemimiz biz uyurken çalışmaya devam eder; hücre bölünmesi hiç durmaz; cildimiz yenilenir; sıvı üretimimiz artar- saçlarımız nemlenmiş, bozulmuş olarak uykudan kalkmamızın nedeni budur- Tüm bunlar olurken vücuttaki besin öğeleri kullanılmaktadır. Günün geri kalanında yeterli enerjimiz olması için kahvaltı şart.
Kahvaltı Edenler Mutlu
Kahvaltı gevrekleri, içerdikleri vitamin ve mineral takviyeleri sayesinde besleyici olabilirler. Ancak biraz gevrek yiyerek, ya da simit veya poğaça gibi karbonhidratlı yiyecekleri tüketerek veya biraz meyve ile kendimizi kandırmayalım. Bunların hiçbiri protein içeriği yüksek, zeytinli, peynirli, domatesli bir kahvaltının yerini tutmaz; günün ilerleyen saatlerine kadar tok kalmamızı sağlamaz. Unutmayın, günlük almanız gereken kalorinin neredeyse dörtte birini kahvaltıdan almamız gerekir. Güne doğru besinlerin uygun miktarlarda buluşturulduğu bir kahvaltı sofrası ile başlayanlar, beyinlerinin salgıladığı hormonlar sayesinde daha mutlu, huzurlu bir gün geçirirler. Sabah şeker düşmesine bağlı sinirlilik, uyku hali, gerginlik gibi durumlardan kurtulurlar. Öyleyse acele bir şeyler atıştırmaktan kaçınmalı, gerçek bir kahvaltı yapmalı.
“Sabah canım bir şey yemek istemiyor” diye itiraz etmeyin. Bu durumda gece yediklerinizi bir gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Akşam yemeğinden sonra gece yatana kadar bir şeyler atıştırdınız, değil mi? Yapmayın. Gece tüketimini sonlandırın, kahvaltı ihtiyacını hissetmeye başlayacaksınız.
Kahvaltı Tavsiyeleri
Güne sağlıklı bir kahvaltı sofrası ile başlamaya ikna olduysanız, o sofrada neler olması gerektiği hakkında birkaç tavsiyeye de kulak verin. Tokluk süresini uzatmak için bir parça protein kahvaltınızda mutlaka yer almalı, demiştik. Biraz daha netleştirelim. Uzmanlar, kahvaltı sofranızı en az dörtte birinin proteinden oluşması gerektiğini söylüyor. Hem tokluk süresini, hem de lezzeti arttırmak için beş gram yağı da kahvaltıya eklemelisiniz (birkaç zeytin, bir tatlı kaşığı zeytinyağı olabilir). Lifli bir meyve ve mutlaka kaliteli karbonhidrat tüketilmesi gerekiyor.
Ekmek Yemeli mi?
Evet, ekmek yememiz lazım. Çünkü kızarmış ekmek, sağlıklı kahvaltının bir parçası. Ekmek, B1, B2, B3, B9, demir, folik asit, tiamin, riboflavin, niasin gibi vitamin ve mineralleri içeren değerli bir besindir. Sorun, tek başına yemek için lezzetli bulmayıp üstüne sürdüğümüzde yağda, reçelde. Ekmeği üstüne bir şey sürmeden yemeli diyor günümüzde diyetisyenler. “Ekmek zararlı, kilo aldırıyor,” diye kestirip atmayın. Unutmayın ki ekmekle vücudumuza aldığımız karbonhidrat parçalanarak temel yapı taşı olan glikoza dönüşür ve vücudumuza kan şekeri tedarik eder. Diyet yapıyorsanız çikolata-pasta-şeker- sütlü tatlıları hayatınızdan çıkarmışsınız demektir; beynin ihtiyacı olan enerjiyi kahvaltıda yiyeceğiniz ekmekten almalı en azından. Bu noktada anlaştıysak, ”tek dilimle kalmayıp yulaf ekmeği, çavdar ekmeği gibi birkaç farklı ekmek çeşidi tüketmeli,” tavsiyesini de göz önüne almalı. Öyleyse sağlıklı kahvaltılar için mutfaklarımızda ekmek kızartma makinesine yer açmakta fayda var. Ekmeği gereğinden fazla yakma veya tam ısıtamama gibi sorunları Arnica ekmek kızartma makinesi kullanarak aşmayı öneriyoruz. İki farklı ısı derecesi, tekrar ısıtma ve çözme işlevlerini kullanarak kahvaltı sofraları için ağza layık ekmek dilimleri hazırlayabilirsiniz. Kahvaltıyı acele getirmeyin. Bırakın, Arnica ekmek kızartma makinesi ekmeklerinizi lezzetli bir kahvaltı sofrası için hazırlasın.