Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Aynı sofrada bir araya gelmek, geride kalan anıları hatırlayıp özlemek biraz da geçen günlere içlenmek sonra da annemizin el emeği göz nuru binbir emekle yaptığı bayram tatlılarını yemek bayramın en güzel yanı olsa gerek.

Koşulsuz şartsız o tatlı yenecek!

Karadeniz’in espirilere konu olmuş lazlarından adını alan laz böreği, pileli etekten ilham alan pileli baklava ve babaların en kralı olan baba tatlısı bayramlarda en çok karşımıza çıkanlardan… Ama biri var ki yeri çok özel… Bayramın olmazsa olmazı: El açması baklava! Hani şu bayram ziyaretine gittiğiniz her evde size ikram edilenden… Ve siz her ne kadar “yok ben tatlıyı fazla kaçırdım yemeyeyim” deseniz de: “Aaa olur mu hiç benim baklavam kimsenin baklavasına benzemez” denilerek, ev sahibi tarafından en güzel yerinin imtinayla ağzınıza tıkılanından!

Oysa her şey birkaç yumurta ile başlamıştı… 

Baklava yapmak kuşkusuz zor iş ama en nihayetinde birkaç yumurta ile yapımına başlanıyor diyenlere şunu söylemek gerek: “Öyle iki yumurtayla olsaydı bu iş öğrenci evleri hamur işlerinden geçilmezdi.” Ama yine de cesareti olanlara en basitinden baklava tarifini verelim. Şöyle toplanın…

En kolayından bir baklava tarifi…

2 adet yumurta, yarımşar su bardağı süt ve su, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 tutam tuz, 1 paket kabartma tozu, 2 çorba kaşığı sirke, 5-6 su bardağı un, buğday nişastası, ceviz. Şerbet aşamasında: 4 su bardağı su/ 1 kg şeker/ limon. Üzeri için: Tereyağı, 1 su bardağı sıvı yağ

Bizde nabza göre değil hamura göre şerbet var!

Tencereye şekeri ve suyu koyup ortalama 20 dakika kaynatıyoruz. Kaynayan şerbete 2-3 damla limon sıkıp şerbetin yüzünü biraz buruşturup ocağın altını kapatıp hayattan soğuması için kenara bırakıyoruz.

Atalarımız ne demiş: “Un elekten hamur bilekten çıkar”

Bir kaba unu, tuzu ve kabartma tozunu koyuyoruz. Malzemenin ortasına yumurtaları kırıp süt, sirke, sıvı yağ ve suyu ekliyoruz. Promix taslı mikserle tüm malzemenin karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Ele yapışmayan hamuru; (ki burası önemli: “kulak memesi kıvamında olması şart!”) elde ediyoruz. Hamurun üzerini evinizdeki en temiz bezle örterek 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlen dinlen nereye kadar…

Yeteri kadar dinlenmiş hamurdan 4 eşit parça beze olacak şekilde hamur koparıyoruz. Hamur açacağımız masaya nişastadan biraz döküyor ve hamuru orta kalınlıkta “ha gayret diyerek” açıyoruz. Üzerinde hiç boşluk bırakmayacak şekilde nişasta ile kapılıyoruz. Her 4 köşeyi katlayıp nişastalıyor ve zarf haline getirip bezin altına koyuyoruz. Bu uygulamayı 4 parçaya da uyguladık mı?

Şekil verdikten sonra hop fırına… 

Bezeleri merdane ile açıyoruz. Yufkaları sırasıyla tepsiye yerleştiriyoruz. Arnica Master Cook  El Blender Seti ile cevizlerin toz haline gelmesini sağlıyoruz. İkinci ve üçüncü kat  yufkanın üzerine bolca ceviz serpiştiriyor ve son katla üzerini kapatıyoruz. Baklavanıza nasıl şekil vermek isterseniz o şekilde kesebilirsiniz. Tereyağını eritip baklavanın üzerinde gezdirelim. Sonrasında 1 su bardağı sıvı yağını da gezdirelim. Sonrası malum… 180 derecelik fırına atıyoruz… Piştikten sonra soğumaya bırakıyor ve şerbetimizi üzerinde yürüyüşe çıkarıyoruz. Kolay baklavamız ikrama hazır. Afiyet olsun. İyi Bayramlar.