Grip ve soğuk algınlığına karşı önlem almanın en etkili yolu, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmekten geçiyor. Grip, özellikle sonbahar başlangıcında genç yaşlı herkesin kabusu haline geliyor. Çoğu kişi grip ve nezleyi masum hastalıklar olarak görse de iyileşmek için avuç avuç ilaç içmek, işi/okulu aksatmak ve halsizlik yüzünden serseme dönmek pek de hoş sayılmaz. Gripten korunmak için kalabalık ortamlardan kaçınmak, el hijyenine dikkat etmek ve havadar ortamlarda bulunmak kadar, C vitamini içeren gıdalar tüketmek ve dengeli beslenmek de önemli görülüyor. Vücutta biriken toksik maddelerden kurtulmak ve bağışıklık sisteminin kalkanlarını daima yukarıda tutmak için C vitamini kadar A ve E vitamini de tüketmek gerekiyor. Ayrıca demir, çinko, omega 3 gibi maddeler de kış boyu dinç kalmanıza yardımcı oluyor. İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kış mevsimini hasta olmadan atlatmanıza yardımcı olacak şifalı besinler…
Sarımsak Doğal Antibiyotik
Vücuda giren mikropların baş düşmanı sarımsak, bağışıklık sisteminin en büyük yardımcısı. Nezle ve gribe karşı büyük etki gösteren mucize besini çiğneyerek, döverek veya keserek tüketmek, içerdiği antioksidan bileşenlerden maksimum seviyede faydalanmanızı sağlar. Mide yanmasından muzdarip değilseniz, grip başlangıcında doğranmış bir diş sarımsağı limon suyuyla tüketerek gribe yakalanma ihtimalinizi azaltabilirsiniz.
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Balık Şart
Somon ve uskumru gibi omega 3 açısından zengin balıklar, vücutta iltihap azaltıcı etki gösteriyor. İltihaptan arınmış bir bağışıklık sisteminden daha mükemmel çalışan bir şey olamaz! Bağışıklık sisteminiz böylesine muntazam çalışırken gribe yakalanma ihtimaliniz de neredeyse sıfıra düşüyor. Balığın içindeki faydalı yağ asitlerinden maksimum düzeyde faydalanabilmek için ızgara ya da buharda pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Haftada 2-3 gün, 150’şer gram balık tüketerek hem keyifli bir beslenme programına hem de dayanıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Su İçmek Her Derde Deva
Hastaneye gittiğinizde hangi branş polikliniğini ziyaret ederseniz edin, duyacağınız ortak bir cümle var: Lütfen bol su tüketimini ihmal etmeyin. Tüm canlılığın kaynağı olan su, kış aylarında daha büyük önem kazanıyor. Yeteri kadar su tüketerek vücudunuzdaki toksinlerden ve mikroplardan çok daha kısa bir sürede kurtulabilirsiniz. Özellikle gribe eşlik eden yüksek ateş, ishal gibi durumlarda vücudunuz çok su kaybedeceği için günlük 2-2.5 litre su içmeniz gerekiyor.
İskelet Sisteminin Sağ Kolu D Vitamini
Kemik doku ve iskelet sisteminin sıhhatinden sorumlu olduğunu bildiğimiz D vitamini griple savaşın da en büyük yardımcılarından biri. D vitamini, vücutta makul seviyelerde bulunduğunda mevsimsel virüslerin ve gribin aşamadığı bir engele dönüşüyor. Biyokimyasal süreçlerde bağışıklık sistemini destekleyen pek çok hücrenin oluşumunda rol oynayan D vitamininin asıl kaynağı güneş. Sürekli kapalı ortamlarda çalışmak zorunda kalan kişilerde D vitamini eksikliği sık görülen bir problem. Özellikle kış aylarında D vitamini eksikliği oldukça önemli bir sorun haline geldiğinden vücut hastalıklara karşı dirençsiz kalıyor. Eğer sürekli üşüyorsanız, ısınmakta zorlanıyorsanız ve hep halsiz hissediyorsanız D vitamini eksikliği için muayene olmalısınız.
Günde En Az İki Narenciye
Limon, portakal, mandalina, greyfurt, turunç… Narenciyeler, hem lezzetli olmaları, hem de kışın bol bulunmaları sebebiyle zevkle tüketilen meyvelerin başında geliyor. Aynı zamanda C vitamini açısından da zengin olan narenciyelerin suyu ayrı, posası ayrı fayda sağlıyor. Rahat bir kış geçirmek için narenciye tüketiminden vazgeçmemek gerekiyor. Günde bir bardak limonata günlük C vitamini ihtiyacınızın hatırı sayılır bir kısmını karşılıyor. Evinizde sıkacağınız portakal ve greyfurt suları da adeta birer vitamin deposu görevi görüyor. Arnica Presso Narenciye Sıkacağı tüm narenciye çeşitlerini sizin için özenle sıkarak kış boyu sağlıklı kalmanıza yardımcı oluyor.