Yemek yapma konusu titizlik ve el mahareti isteyen bir süreç. Her yemeğin aynı lezzette olması en önemli hususlardan biri. Kuşkusuz herkes yemeklerinin aynı lezzette olmasını arzular. Ama kimi zaman aynı tadı tutturmak olanaksızdır. Unutulan bir malzeme, fazla fırın derecesi ya da uzun tutulan yemek süresi gibi nedenlerle, bir hafta önce herkesin beğendiği yemekte aynı tadı tutturamayabilirsiniz. O nedenle aynı yemeği yaparken aynı adımları takip etmeniz, küçük bir şey de olsa değiştirmemeniz gerekir. Peki ya başka? Yemeğinizi hem daha pratik hem de daha lezzetli hale getirecek; unutmamanız gereken yemek sırları neler, gelin göz atalım…
Kekinizin Kabarması Ya da Poğaçanızın Hep Gevrek Olması için Ne Yapmalısınız?
Aklınızda daha önce hiç yapmadığınız bir yemek varsa o yemeği yapmadan önce mutlaka tarifini dikkatlice okumanız ve içinize sindirmeniz gerek. Yemeğiniz tavada ya da tencerede pişerken sonrasında eksik bir malzeme koymadığınız için pişman olmayın.
Yemek yaparken soğan en önemli olmazsa olmaz. Fakat soğan doğrarken çoğumuzun gözleri yaşarır. Bu durumun sıkıntı yaratmaması için soğanı önce soğuk suda bekletmek gözlerden yaş gelmesini engeller.
Yemeklerde baharat kullanılması o yemeğe ayrı bir tat verir. O yemeğe hangi baharatları koyacaksanız o baharatı önceden tavada ısıtın daha leziz olur.
Kuru fasulyeyi kim sevmez değil mi? Ama yedikten sonra midede gaz sorunu yaratabiliyor. İşte bunun çözümü kuru fasulye pişerken suyun yüzeyinde biriken köpüğü alırsanız gazdan eser kalmaz.
Kekiniz fazla kabarmadı diye şikayet etmenize gerek yok. Çözüm yine çok basit bir kaç damla limon suyu.
Patates püresinin yapım aşamasında daha kabarık olmasını isterseniz bir çay kaşığı kabartma tozu ilave etmeniz yeterli.
Pilav türk mutfağı açısından vazgeçilmezdir. Fakat pilavın istenilen düzeyde yani tane tane olması öncelikle pirinçlerin çok iyi yıkanmasından ve pirince doğru oranda su eklenmesinden en sonunda ise doğru yöntemle pişirilmesinden geçer. Pilav yaparken pirinçlerin dibe çökmesini engellemek için bir çay kaşığı limon suyu katarsanız bu sorundan kurtulmuş olursunuz.
Çayın yanında o an aklınıza poğaça yapmak geldi. Poğaçalarınız daha gevrek olsun isterseniz hamurun içerisine sirke ya da limon suyu ilave edebilirsiniz.
Makarna Suyuna Süt Eklemeyi Hiç Denediniz mi?
Her zaman makarnalarınızın aynı lezzette olması için yapacağınız şey çok basit. Haşlama sırasında biraz süt eklemeniz.
Tarife bakarak yemek yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, un ya da şeker gibi malzemeleri kap içerisinde ölçerken yerleştirirken bastırmak yerine hafifçe karıştırmanızda fayda var, bu tarifler verilirken bu ölçülere göre verilir.
Türk mutfağında etlerin kullanım alanı geniştir. Etlerin daha lezzetli olması için en geçerli yöntem marine etme yöntemidir. Çeşitli baharatlarla hazırlayacağınız marinenin içerisine koyup bekleteceğiniz etleriniz daha yumuşak ve daha leziz olur.
Patlıcanlı bir yemek yapmadan önce patlıcanlarınızı 15 ila 20 dakika tuzlu suda bekletin, patlıcanlarınızın acısını alacaktır.
Zeytinyağlı yemekler sağlık açısından önem arz etse de pişme esnasında içine katacağınız şeker onu zararlı bir hale getirir.
Köftelerinizin her zaman aynı tada sahip olması köfteye koymuş olduğunuz bayat ekmeğin et suyunda ıslatılmasına bağlı.
İlk Kez Yemek Yapmayı Deneyenlerdenseniz…
Yeni yemek yapmaya başlayanlar için en büyük püf nokta, elinizdeki tarife uymanız! Her şeyi adım adım uygulamadan önce yemeğin malzemelerinin hepsini tezgah üzerine koymak işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak ilk yemeğiniz çok karmaşık bir tarife sahip olmasın. Daha basit düzeyde yemeklerle başlamak önemli. Unutmayın her yemeğin bir pişme süresi var. Bu sürelere dikkat etmeniz yemeğinizin pişme ya da pişmeme derdini yok etmeye yarar. Eğer yemek yaparken o anda malzemeniz yoksa mesela katı yağ yerine onun muadili olan sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bazı çorbaların lezzeti onları iyi karıştırmaktan geçer. Özellikle mercimek ya da tarhana çorbası gibi çorbalarda ağzınıza parça gelmemesi ve kıvamını doğru tutturmak için iyi karıştırmalısınız. Bu noktada Arnica blender setleri arasından size en uygun olanı tercih edebilir, hem zamandan kazanır hem de yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.