Dünyanın en saf, en temiz canlıları hiç şüphe yok ki bebekler… Milyarlarca ihtimalin içinden ortaya çıkan bu küçük mucizevi yaratıklar, hayatlarımıza girdikleri andan itibaren ailenin bütün ilgisini üstlerinde topluyorlar. Bir bebeğin gelip de neşe ve huzur getirmediği bir aile ortamı görmek neredeyse imkansız. Peki aile ortamımıza bu keyifli havayı veren bebeklerimizin ve annelerimizin ortamı nasıl olmalı?

Bebekler İçin Uykunun Önemi Çok Büyük!

Bebeklerin biyolojik yapısı yetişkinlerinkinden oldukça farklıdır. Yeni doğmuş bir bebek, günün çok önemli bir kısmında uyur. Bu uykular sık ve kısa süreli uykulardır, zira bebeklerin sık sık beslenmeleri gerekir. Hücre bölünmesi ve yenilenme bebeklerde oldukça hızlıdır, bu sayede büyürler. Bunun sonucu olarak da sık sık beslenmeleri ve enerji toplayabilmek için oldukça fazla uyumaları gerekir. 

Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalı?

Bebeklerin kaç saat uyuması gerektiği, bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişir. Çocuk gelişimi çok hızlı olduğu için gelişimleri ay bazında ele alınır. İlk üç aylık sürede bebekler gündüz daha az uyumakla beraber günün yaklaşık 16 ile 18 saat arasında kalan büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Sürekli olarak beslenme ihtiyacı duymaları nedeniyle geceleri de uyanmaları oldukça normaldir.

İkinci üç aylık sürede, yani 3-6 ay arasında ise uyku saatleri 15-16 saat arasına iner. Daha uzun ve daha kesintisiz uyumalarına ve beslenme sıklıkları azalmasına rağmen yine de geceleri uyanmaya ve beslenmeye ihtiyaç duymaya devam ederler.

6 – 9 ay arasındaki bebeklerin keşfetme arzusu ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde emeklemeye ve hareketlenmeye başlayan bebeklerin uyku düzeni bu durumdan etkilenmeye açıktır.

Dokuzuncu ay ile 1 yaş arasında artık çocuğunuzun uykusu düzene girmeye başlamış olur. Bu dönemde onu kendi kendine uyumaya da teşvik etmeye başlayabilirsiniz. Gündüz uykularının sayısı azalmaya başlar, gece uyanmaları da acıkmaktan ziyade alışkanlıktan kaynaklı olur.

1 yaşından sonra çocuğunuz öğlen bir iki saat uyumak dışında uyku rutinini oturtur. Ancak yine de özellikle büyüme hormonlarının yoğun salgılandığı 21:00 – 02:00 saatleri arasında bebeğinizin uyku halinde olmasına özen göstermelisiniz.

Temizlik Yaparken Kimyasal Maddelerden Kaçının!

Doğum yapmak insan vücudundan pek çok hormon değişikliğine neden olur. İki bireyi beslemeye alışmış ve ona göre yaşayan bünye birdenbire değişiklik göstermeye başlar. Artık bebek vücudun dışında yaşamaktadır. Bebekler ise onları koruyan yapılardan uzaklaşmış ve çevresel etmenlerle tanışmış olurlar. Bu dönemde yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi temizliğe dikkat etmektir. Tozlar, kirler pek çok bakterinin ve mikrobun üremesi için ideal ortamı oluşturmaktadır. Kimse, bebeğinin hasta olmasını istemez. Bu nedenle de, özellikle anne ve bebeğinin yaşam alanlarını sıklıkla temizlemek büyük önem arz eder. Özellikle bebekler korumasız kaldıklarında çok hızlı bir şekilde hastalanır ve bu hastalıklar oldukça çabuk ilerler.

Yeni doğum yapmış anneler ve bebekleri için yapılacak olan temizliğin detaylı ve sessiz olması bu sebeplerle çok büyük önem arz eder. Ayrıca temizlikte çok fazla kimyasal kullanılmaması da yine önemlidir. Kullanılacak olanların da kokusuz ve mümkün olduğunca insana zarar vermeyen şekilde seçilmesinde fayda vardır.

Uyku ve temizlik anneler için bu kadar önemli olduğuna göre, temizlik yaparken ne kadar titiz ve sessiz olunsa az. Bu yüzden Arnica, uzun süre güvenle kullanabileceğiniz, sessiz çalışan bir elektrik süpürgesi üretti: Arnica Tesla Premium! 69,8 dB ile ultra sessiz süpürge olma özelliği taşırken 750 W motor gücü ile de muazzam bir performans sergileyen Tesla Premium, evinizde hijyenik ortamları kolayca yakalamanız için tasarlandı. Hem annelerin hem bebeklerin hem de içinizin rahat etmesi için sizi bekliyor…