Yadsınamaz bir gerçek ki, kahvaltı günümüzün en değerli vakti. Biz gözlerimizi kapatıp dinlendiğimizi düşünürken, bedenimiz hali hazırda depoladığımız enerjiyi yemeye devam eder. Akşam yemeğinden sonra yaklaşık 10-12 saat aç kalan vücudumuzun artık enerji verecek hiçbir besini kalmaz. Bu yüzden enerjik ve konsantre bir güne başlamak için güzel ve dengeli bir kahvaltı hayatımızın olmazsa olmazı. Fakat günümüzde yoğun çalışma temposunun da getirisiyle birçoğumuz bunu atlıyoruz. Bu da bize motivasyonsuzluk, bitkinlik ve halsizlik olarak geri döner. Hepimiz yaşamışızdır, o gün hiçbir yoğunluk olmamasına rağmen sanki maraton koşmuş gibi yorgun geliriz eve. Belki de nedeni bırakamadığımız poğaçalar.
Beynimizin de Acıktığını Biliyor Musunuz?
Kahvaltı aynı zamanda beynimizin de ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. Bir çoğumuz okulda, işte veya evde halsizlik, dikkat dağınıklığı ve yoğun baş ağrıları ile uğraşıyoruz. Ya tüm bunlar sadece bizim küçük ihmalkarlığımızdan kaynaklanıyorsa. Araştırmalara göre, kahvaltı yapmayan ya da özen göstermeyen kişilerde baş ağrısı, halsizlik ve konsantrasyon şikayetleri daha fazla. Bununla birlikte çocuklarda da anlama kapasitesinin düştüğü ve buna bağlı olarak okul başarısının da azaldığı görülmüştür. Bu nedenle kahvaltı sadece bugünümüzün değil her günümüzün en önemli öğünüdür. Günümüzün ve yarınımızın verimini korumak bizim elimizde.
Sağlıklı Bir Yaşam Kahvaltıyla Başlar
Çevremizde birçok kişi beslenmeden kaynaklı çeşitli hastalıklar yaşıyor. Güzel ve dengeli bir kahvaltının birçok sağlık sorununu engelleyebildiğini biliyor muydunuz? Sağlıklı bir kahvaltı, diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Araştırmalar da göstermiştir ki kahvaltı yapmayanların, yapanlara göre kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığı çok daha yüksek. Ayrıca kahvaltının kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde büyük bir rol oynadığı Amerikan Kalp Derneği tarafından destekleniyor.
Tabii ki kahvaltının sağlığımıza etkileri sadece bunlarla sınırlı değil. Birçoğumuz metabolizmamızın yavaşlığından şikayet ederiz. Düzenli kahvaltı yapmak güne diğer öğünlere kıyasla daha yavaş ve hafif bir öğünle başlamamızı sağlar. Bu durumda metabolizmamızı uyandırır ve gün içinde daha aktif çalışmasını sağlar.
İhtiyacımız Olan Her Şey
Hepimiz bir şekilde modern hayatın keşmekeşi içinde kayboluyoruz. Günümüz de insanların birçoğu yetersiz vitaminsizlik, proteinsizlik gibi çeşitli sorunlar çekiyor. Güzel ve dengeli bir kahvaltı gün içinde almamız gereken mineral, vitamin ve proteini dengelemek için asla es geçilmemesi gereken bir faktör. Yumurta, yulaf, meyve, peynir vb. gibi kahvaltıda tükettiğimiz birçok gıda demir, kalsiyum, b vitaminleri ve lif olarak oldukça zengin olur. Bu yüzden bedenimizi ve zihnimizi dinç tutmak için kahvaltı en önemli öğündür.
Her Günün Azizi Kahvaltı
Kimimiz tüm gününü ofiste geçiriyor, kimimiz okulda, kimimiz ise daha farklı alanlarda. Öyle ya da böyle bir şekilde herkes bambaşka hayatlara sahip fakat hepimizin ortak noktası dengeli bir beslenmeye olan ihtiyacı. Bunların başında ise bize güne başlama ruhunu veren kahvaltı geliyor. Ne kadar itiraf etmek istemesek bile hepimiz biliyoruz ki en canlı ve dolu dolu geçirdiğimiz günümüz en iyi kahvaltıyı yaptığımız gün. Kahvaltıyı günün en önemli öğünü yapan şey sadece bedenimize ve beynimize verdikleri değil. Kahvaltının bize verdiği en önemli şey ruhumuza kattığı tazelenme hissi. Kahvaltı ederek ve dingin bir şekilde atlattığımız her sabah, aslında biz fark etmesek bile ruhumuzu da besliyor. Bizi yeni güne hazırlayıp, adımlarımızın altını dolduruyor.