arnica ütü

Ütü, önemli iştir! Çinlilerin buluşu bu aracı binlerce yıldır, bizim toplumumuz o kadar benimsemiş ve önem vermiş ki birçok dilde onun için özel bir kelime bulunmazken ütü kelimesini Farsça, Rusça ve Balkan dillerine hediye eden bile Türkçe olmuş… Bu köklü alışkanlık, hayatımızdaki önemini hiç yitirmedi; içimizden pek çoğu, tatillerimizde bile ütüden vazgeçemez. Bazılarımız ütüyü, sadece giysilerimizin göze daha hoş görünmesi için kullandığımız bir ev gereci olarak kabul etse de, o çamaşırlarımızın dezenfekte olması, geç kirlenmesi, katlandığında dolapta daha az yer kaplaması gibi sağlığımız ve evimizin düzeni için birçok fayda sağlayan bir araçtır.

Hoşçakal Kömürlü Ütü

arnica ütü

Günümüzden binlerce yıl öncesinde de insanlar, tıpkı modern çağın insanı bizler gibi giysilerini ütüleme ihtiyacı hissetmişler ve bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere içinde kömür, odun ısıtılan tava biçimindeki aletleri Çin’de 2200 sene öncesinde bile kullanmışlar. Şimdi ise ne mutlu ki o zamanlardan geçtik; kazanlı ütüler devrine geldik.

Eskilerin içine kor halinde kömür konularak kullanılan o çok ağır döküm ütüleri kimimize büyükannelerinden bir hatıra olarak kaldı ve bazılarımız bu aracı bugün bile evinde bulunduruyor, hatta otantik bir obje olarak salonunda sergiliyor! O ağır gereçleri kaldırmak bile, o denli zordu ki; ütü hep en zahmetli ev işleri denilince ilk akla gelen işlerden oldu. Neyse ki yirminci yüzyıl insanı önce elektrikle, sonra da hem su hem elektrikle çalışan buharlı modellerle tanıştı ve çok daha kusursuz ve rahat ütü yapmaya, en kalın kumaşlardan en ince ve nazik olanlarına kadar her tür malzemeden çamaşırlar için kolaylıkla kullanmaya başladı.

Zaman Az, Çamaşır Çok: Yetiş Teknoloji!

Buharlı ütülerin kolaylığına rağmen modern yaşamın günlük koşturmacası, ev işlerinin pek çoğuna olduğu gibi ütüye de vakit bırakmıyor birçoğumuzun yaşamında. Neyse ki teknoloji hiç durmuyor ve bizi çok bekletmeden su haznesindeki suyu ısıtıveren buharlı modeller yardımımıza yetiştiler bile. Üstelik, çabucak kullanıma hazır hale gelmesi, yeni teknolojinin sağladığı tek avantaj değildi. Sağladığı hızın yanı sıra buhar kazanlı modeller, diğerlerine göre yüksek oranda buhar verme özelliğine sahipler. Böylece daha yüksek performans sergileyip en buruşuk kıyafetlerde bile kırışık bırakmıyorlar. Özellikle dolabınızda sentetik ürünler değil de keten, jean, ipek ürünler ağırlıktaysa kırışıklıkları yok etmek için daha fazla buhar gücüne ihtiyaç duyarsınız. Geniş su haznesi olduğu için daha fazla buhar gücü üretebilen buhar kazanlı ütüler, zahmetli kırışıklıkları kolayca ortadan kaldırmada üstün performans sergiler.

İdeal Modeliniz Hangisi?

arnica ütü

İnsanların alışkanlıkları türlü türlüdür: Kimisi sık sık ama az ütü yapar, kimisi ise çamaşırı biriktirip tek seferde hepsini halleder. Bu iki tip ütücü için ideal olan modeller birbirinden farklıdır. Sık sık ama her seferinde az miktarda çamaşır yıkayanlara normal, çamaşırlarını sık sık değil biriktirip yıkayıp dolaba kaldıranlara, kazanlı model tavsiye edilir.

Ütü alacaksanız, buharlı mı buhar kazanlı mı alacağınıza karar vermenin dışında tabanının nasıl olacağına da karar vermeniz gerekecektir: seramik mi, teflon mu, çelik mi yoksa alüminyum tabanlı bir model mi almak istiyorsunuz? Kararınızı verirken seçtiğiniz tabanın, giysinin üzerinde iyi hareket ettiğine, parlama yapmadığına, ısıyı iyi ilettiğine emin olmalısınız.

Tercihlerinize en uygun modeli bulmak için Arnica’ya göz atabilirsiniz. Paslanmaz çelik, enamel ya da seramik tabanlı modeller şok buhar ve sprey özelliği, güçlü buhar, damlatmama özelliği, kireçlenmeyi önleyici sistemi ile işlerimizi kolaylaştırıyor. Yüksek performans arayanlar için buhar kazanlı Rose, 2400 watt enerji ile çalışıp 2 dakika içinde ütü yapmaya hazır hale geliyor.

Son bir tavsiye: İster buharlı, ister buhar kazanlı model kullanın; taban tercihiniz ister seramik, teflon ya da alüminyum olsun; siz siz olun ütünüzü açık unutmayın!