Ütü yapmak, her ne kadar uzun ve zahmetli gözükse de özellikle ütü gerektiren kıyafetler için olmazsa olmaz. Giysinin temiz ve şık oluşu kadar ütülü olması da göz ardı edilemeyecek bir durum. Giydiği kıyafetlerle çok stil duran birinin giydikleri ütüsüz ve oldukça kırışıksa hiç şüphesiz göze kötü gözükecektir. Peki bu durum sadece günümüzde mi yaşanıyor? Ütünün tarih sahnesine ilk çıktığı yıllar 1700’lü yıllar olarak görülüyor. İlk olarak sıcak taşlarla, daha sonra kömürlü ütüler ile kıyafetler ütüleniyor. 1882 yılına gelindiğinde ise artık elektrikli ütüler tarih sahnesinde yer alıyor. Gelişen teknoloji ile ütü yapmak bugün çok daha zahmetsiz olsa da; kıyafet ütülemek pek çoğumuz için hala oldukça zahmetli ve yorucu bir görev! Yoğun ev işlerinin üzerine bir de birikmiş ütülenecek kıyafet yığını hiç de iç açıcı değil. Tüm bunların yanında ütülenecek kıyafetlerin ütülenmemek için direnmesi de işin cabası. Fakat bir de ütü yapmaktan keyif alan insanların varlığını da göz ardı etmemek gerekiyor. Onlar için ütü yapmak son derece keyifli ve eğlenceli bir durum. Haftanın yorgunluğunu, stresini ütü yaparak attığına inananlar için dağ gibi duran kıyafetleri ütülemek; pilates ve yoga yapmak kadar dinginlik veren bir egzersiz. Peki onlar, çoğu kişinin aksine bu durumdan nasıl zevk alabiliyorlar? Aslında işin püf noktası ütü tekniklerinden geçiyor… Daha pratik bir şekilde ütü yapmak, mümkün olduğunca kısa zamanda bitirmek ve ütüyü daha eğlenceli hale getirmek için gelin püf noktalarına göz atalım…

Ütü Yapmanın Püf Noktaları

Kusursuz ütü yapabilmek için birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor:

 Kusursuz bir ütü için öncelikle ütü masasının doğru konumda olması gerekiyor. Eğer ayakta ütü yapılacaksa ütü masası, bel seviyesinde olmalı. Fazla alçakta veya yüksekte olması bel ve sırt ağrılarına neden olabilir.

İkinci olarak ütünün sıcaklığı ayarlanmalı. Hassas kıyafetler için düşük ısı ayarlanmalı aksi takdirde fazla ısı kıyafete zarar verebilir.

Ütülenecek kıyafet, ütü masasına doğru bir şekilde yerleştirilmeli, arka tarafta kumaş katlı kalmamalı.

Kadife ve ya siyah renkli kumaşlar parlamaya neden olabilir. Bu sebeple, bu tip kıyafetler tersten ütülenmelidir.

Ütüleme bittikten sonra kıyafetleri asmak için askı kullanılmalı.

Ütü yaparken kendinizi motive etmek istiyorsanız, biraz müzikten zarar gelmez. Ritmik müziklerle ütüyü daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

 Son olarak daha kolay ve pratik bir ütü yapmanın olmazsa olmazı da doğru ütü tercihi yapmaktan geçiyor. Ütü yapmayı keyifli hale getiren Arnica UT64010 Buhar Kazanlı Ütü ile en inatçı kırışıkları bile rahatça çözebilirsiniz.

Tek Çizgili Pantolon Nasıl Ütülenir?

Kumaş pantolonların şık görünümü için pantolonun tek çizgisi olmazsa olmaz. Bu nedenle pantolon ütülerken oldukça dikkatli olunmalı. Aksi takdirde tek çizgi yerine birden fazla çizgi olabilir. Bu da karmaşık olan ütü yapmayı daha da karmaşık hale getirebilir. Fakat birkaç önemli hususla bu durum sorun olmaktan çıkıyor.

Kumaş pantolonda önce cepler, bacak arası ve bel kısmı ardından da pantolon çizgisi ütülenir.

Kumaş pantolon çizgisi düz olacak şekilde ütü masasına serilir.

Daha sonra çizginin her iki tarafta da eşit olmasına dikkat edilir. Eğer çizginin alt ve üst kumaşında eşitlik olmazsa ütü yapıldıktan sonra birden fazla çizginin olması kaçınılmaz olacaktır.

Çizgi düz olarak ayarlandıktan sonra pantolonun orta kısmındaki dikiş yeri ütülenir.

Orta kısım ütülendikten sonra pantolon çizgisi önce elle düzeltilir. Daha sonra dikkatli bir şekilde üzerinden ütü ile geçilir

Eğer çift çizgi oluşmuş ise pantolon ters çevrilir ve çizginin üzerine sprey ile hafif bir su sıkılır ve ütü yapılır. Tekrar ters çevrilir ve çizgi yavaşça ütülenir.