Brokoli, lahanagiller familyasına ait olan, lif ve vitamin açısından zenginliği ile bilinen kış sebzelerinin baş tacıdır. Kelime kökeni olarak brokoli, İtalyanca’da “lahananın çiçekli püskülü” anlamında kullanılan “broccolo” kelimesinden gelmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen bu zengin sebze, kanseri önlemesi, sindirime iyi gelmesi, zengin antioksidan özelliklerinin bulunması ve kolesterolü düşürmesi sayesinde kış aylarında çok sık tüketilen sebzeler arasında yer alır. Brokoli faydaları aslında bunlarla da sınırlı değildir. Göz, cilt ve kalp sağlığı açısından da birçok faydası olan brokoli ile ne yapılır diye merak ediyorsanız hazırladığımız farklı brokoli tariflerine göz atmaya ne dersiniz?
Vazgeçilmez Bir Başlangıç: Brokoli Çorbası
Brokoli tarifleri içinde belki de en çok sevilen ve en çok tercih edilen brokoli çorbasını yapmanın birçok farklı yöntemi var. Peki, brokoli çorbası nasıl yapılır? Brokoliyi sevmeyen kişilerin bile bayılarak tüketeceği brokoli çorbası tarifini siz de evinizde kolayca yapabilirsiniz. Damak tadınıza göre brokoli çorbasına dilerseniz krema da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler
- 7 su bardağı su
- 500 gram brokoli
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Küçük parçalara ayrılmış olan yarım kilogram brokoli, 7 su bardağı suda haşlanır. Brokoliler haşlandıktan sonra suyundan süzülerek bir kenara alınır. Brokolinin haşlandığı su daha sonra kullanılmak üzere ayrılır. Daha sonra farklı bir tencerede zeytinyağı ve tereyağı birlikte eritilir. Üzerine 1 yemek kaşığı un da eklenerek, unun kokusu çıkıp, renk alana kadar kavrulur. Kavrulmuş olan una, brokolilerin haşlandığı su, azar azar eklenirken, unun topaklaşmasını önlemek için bir yandan çırpma teliyle karıştırılır. Bu şekilde 2-3 dakika kadar kaynatılmış olan suya, önceden haşlanmış olan brokoliler eklenir. Çorbanın pürüzsüz bir kıvama gelmesi için tüm karışım el blenderından geçirilir. Ardından tuzu ve karabiberi eklenir. Bir taşım daha kaynattıktan sonra vitamin deposu brokoli çorbası hazır!
Karbonhidrat ve Protein Bir Arada; Brokolili ve Beşamel Soslu Fırın Makarna
Kim demiş brokoli ile yapılan yemekler lezzetli olmaz diye? Brokoli tarifleri içinde belki de en çok sevilenlerin başında gelen brokolili fırın makarna ile çocuklar bile brokolinin tadına doyamayacak. Aynı tarifi dilediğiniz farklı sebzelerle de deneyebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 paket makarna
- 500 gram brokoli
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Beşamel Sos Malzemeleri
- 2 su bardağı soğuk süt
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
- 120 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Bir tencerede su kaynatılarak makarnalar haşlanır. Bu sırada farklı bir tencerede beşamel sosu hazırlamak için tereyağı eritilerek un ilave edilir. Unun kokusu çıkıp, renk alana kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra azar azar soğuk süt eklenerek karıştırılır. Karışım hafif kıvam aldığında tuz ve karabiber ilave edilerek ocaktan alınır. Haşlanmış ve süzülmüş olan makarnaya brokoliler eklenerek karıştırılır. Ardından yağlanmış bir fırın kabına brokoli ile karışmış olan makarna aktarılır. Makarnanın üzerine önceden hazırlanmış olan beşamel sos dökülür. 180 derecelik fırında 5-6 dakika pişirmek yeterli olacaktır. 5-6 dakika pişirdikten sonra fırından çıkartarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenip yeniden fırına verilir. Kaşar peyniri eriyip kızardığında beşamel soslu fırında makarna servise hazırdır.
Hem Hafif Hem Sağlıklı: Havuçlu Brokoli Salatası
İşte size brokoli tarifleri arasında harika bir lezzet daha! Brokoli başlı başına bir vitamin bombası iken bir de yanına katılan havuç ve nar ekşisiyle birlikte hem hafif hem de son derece faydalı bir brokoli salatası çıkıyor ortaya. Diyet listenizde ya da normal beslenme düzeninizde severek tüketeceğiniz bu salatanın tarifini sizler için hazırladık. Üstelik yapımı da oldukça kolay.
Malzemeler
- 500 gr brokoli
- 2 adet havuç
- Yarım limon suyu
- 3 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Önce havuçlar soyularak istenen büyüklükte doğranır. Doğranmış olan bu havuçlar kaynayan suyun içine atılarak haşlanmaya bırakılır. Bu sırada brokoliler de istenen büyüklükte kesilir. Havuçlar yumuşayıp haşlandıktan sonra tencereden alınır ve havuçların haşlandığı aynı suda brokoliler de haşlanır. Her iki sebze de haşlandıktan sonra bir kaba alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz eklenerek servis edilir.
Kabağa Alternatif: Brokoli Mücveri
En çok kabakla yapılan mücver tarifini brokoli ile çeşitlendirmeniz mümkün. Mücvere en az kabak kadar yakışan brokolinin mücver şeklini çocuklar bile bayılarak tüketecek. Dilerseniz yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. Ayrıca mücveri yaparken kıvamı biraz cıvık gelirse daha fazla un ekleyebilirsiniz. Daha sağlıklı brokoli tarifleri alternatifini fırında da yapabilirsiniz.
Malzemeler
- 400 gram brokoli
- 2 adet yumurta
- 1 adet soğan
- 5 yemek kaşığı un
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Haşlamak için su
- Kızartmak için sıvı yağ
Brokoliler yumuşayıncaya kadar haşlanır ve süzülüp soğumaya bırakılır. Brokoliler soğuduktan sonra soğan ile birlikte mutfak robotundan geçirilerek bir kabın içine alınır. Robottan geçmiş soğan ve brokoli karışımına yumurta, tuz ,baharat ve un kontrollü olarak eklenerek bir yandan iyice karıştırılır. Karışım hazır olduğunda sıvı yağ tavada kızdırılır. Hazırlanmış olan harçtan kaşık yardımıyla bir miktar tavaya dökülerek orta ateşte arkalı önlü kızartılır. Bütün harç bu şekilde küçük parçalar halinde kızartıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.
Lezzetli ve sağlıklı brokoli tariflerini denerken Arnica mutfak aletleri size hem zaman kazandıracak hem de yemeklerinizin çok daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Mutfak robotu ve blender gibi aletler yardımıyla mutfağınızda keyifle brokoli tariflerini yaparken teknolojiden yararlanıp yemeklerinizi çok daha kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz. Alacağınız kaliteli ve doğru küçük mutfak aletleri ile yemek yapmaktan arta kalan zamanları ise kendinize ayırabilirsiniz.