Teknolojiyle birlikte artık birçok işimizi kısacık sürelerde tamamlayabiliyoruz. Bu teknolojik yeniliklerin elinin değdiği yerlerden biri elbette mutfaklar! Mutfak işlerine çok zaman ayıranlar için kolaylaştırıcı, yoğun iş hayatında yemek hazırlamaya vakti olmayanlar için hızlandırıcı, hobisi tatlı ve yemek hazırlamak olanlar için keyiflendirici iki yardımcı: Rondo ve Blender! Mutfaktaki işiniz uzun veya kısa, uğraştırıcı veya keyifli, nasıl olursa olsun işleri sizin için pratikleştiren yardımcılarınızın işlevleri bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bir tarafta doğrayıcı özelliği, diğer tarafta karıştırma işlevi ile öne çıkan bu iki küçük ev aletinin özellikleri bunlarla sınırlı değil. Gelin, rondo ile blender arasındaki farklara birlikte bakalım.
Mutfaktaki Küçük Yardımcınız Rondo Nasıl Kullanılır?
Yemek hazırlarken sebzeleri doğramanın ne kadar zaman alıcı olduğunu herkes bilir. Koştur koştur eve geldiğinizde akşam yemeklerini hazırlamak daha zahmetli olur. Akşam yemeklerinin birkaç öğünden oluştuğunu da düşününce bir yandan iç malzemeleri hazırlamak bir yandan diğer yemeğin pişmesini kontrol etmek oldukça uğraştırıcı. Özellikle ufak ufak parçalara ayrılması için uzun uğraşlar verdiğiniz, göz yaşartıcı soğanların, sarımsakların kısacık sürede hazır hale geldiğini hayal edin. İşte burada küçük ev aletlerinin minik üyesi rondolara merhaba diyoruz. En önemli görevi doğrama olduğu için diğer adını doğrayıcı olarak da biliyoruz. Minik ve küçük kelimelerini kullansakta rondonun yapabildikleri boyundan büyük. Doğramadan parçalamaya, karıştırmaya birden fazla işlemi yerine getiriyor. Soğan ve sarımsağın yanında domates, maydanoz, tavuk göğsü, kıymadan meyvelere, badem, fıstık gibi kuruyemişlere kadar birçok gıdayı rondoda öğütebilirsiniz. Küçük oldukları için motorları da belli watt gücünde olan bu mutfak gerecini kullanırken ise belli aralıklarla çalıştırmaya özen göstermelisiniz. Malzemeleri attıktan sonra bir süre çalıştırıp durdurduktan sonra öğütme işlemine devam etmeniz minik yardımcınızın mutfağınızda kalma süresini uzatacaktır. Katı yiyecekleri öğütmek için bir mutfak yardımcınız var, sıradaki yardımcınız daha çok sıvı yiyecekleri karışma işleminde öne çıkıyor. Rondo ile blender arasındaki farklardan ilki de burada başlıyor.
Rondo ile Blender Arasındaki Farklar Neler, Blender Ne İşe Yarar?
Sıvı gıdaların karıştırılması ve sebzeli veya meyveli içeceklerin hazırlanmasında her zaman elinizin altında bulunması gereken blender üç şekilde karşımıza çıkıyor: Uzun ince tasarımı ve konik ucunda yer alan bıçaklarıyla el blenderi; sürahili smoothie blenderi ve son olarak doğrayıcı hazneli ve çırpıcı başlıklı set. Rondo ile blender arasındaki farklardan diğeri ise tasarımları oluyor. Yeni pişmiş çorbanın pütürlerini uzay boşluğuna göndermek istiyorsunuz. El blenderi pratik kullanımı ile size bu kolaylığı sunuyor. Çorba yaparken soğan, patates, domates gibi malzemeleri doğramak yerinde birkaç büyük parça halinde atıyorsanız el blenderi tam size göre. Birkaç dakika ılımasını beklediğiniz yeni pişmiş çorbayı tencereden çıkarmanıza gerek kalmadan karıştırabilir, tam kıvamında çorbanızın tadını çıkarabilirsiniz. Her sabah yeşil sebzelerden sağlıklı içeceklerle güne başlıyor, çocuklarınıza faydalı sebze ve meyveleri eğlenceli yöntemlerle sunuyor, gün içinde lezzetli smoothieler hazırlamaktan keyif alıyorsanız sürahili veya mataralı smoothie blenderi işinizi kolaylaştırabilir. Birkaç parçaya doğradığınız yeşil sebzeleri ve diğer içerikleri sürahiye attığınızda birkaç dakikada içeceğiniz hazır hale gelir. Çocuklarınız için süt ve meyvelerle hazırladığınız lezzetli içecekleri de bu şekilde kolayca hazırlayabilirsiniz. Yaz aylarında soğuk içecekler hazırlamak için buz kırma özelliği de bulunan modelleri tercih edebilirsiniz. Sürahinin üstünde yer alan ölçüler sayesinde içecek miktarını da kontrol edebilirsiniz.
Blender Setleriyle Hepsi Bir Arada
Ayrı ayrı rondo ve blender ile uğraşmak istemiyorum diyenlere blender setleri, tek bir motorla doğrayıcı, parçalayıcı, karıştırıcı, çırpıcı görevlerini üstleniyor. Rondo ile blender arasındaki farkları ortadan kaldırarak bir araya getiren bu setler sayesinde birden fazla işlemi başlıkları değiştirerek aynı anda gerçekleştirebilirsiniz. Setlerin içinde genellikle doğrayıcı hazne, ölçü haznesi, çırpıcı başlığı, bıçaklı blender başlığı ve blender motoru bulunuyor. Doğrayıcı haznede sebze ve meyveleri parçalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Blender motoruna blender başlığını takarak sıvı gıdaları karıştırabilir, çırpıcı başlığını takarak miksere dönüştürebilirsiniz. Çırpıcı başlıklar sayesinde krem şanti, muhallebi, krema gibi yoğun olmayan sıvı-katı arası yiyecekleri çırpabilirsiniz. Aşırı yoğun ve katı hamurlarda çırpıcı başlığını kullanmamaya dikkat etmeniz gerekebilir.
Rondo, blender veya blender seti? Hangisini tercih edeceğiniz ihtiyacınıza bağlı! Bir de mutfaktaki yerinizi unutmamak lazım. Küçük bir mutfak tezgahına ve az sayıda dolaba sahipseniz portatif ve ergonomik tasarımlı ürünler, işinizi daha da kolaylaştırabilir. Arnica ‘da seçiminizi ihtiyaçlarınıza göre belirleyerek mutfaktaki hazırlıklarınızı pratikleştirmenin tadını çıkarabilirsiniz.