Yediğiniz besinlerin çeşitleri, kalitesi ve tazeliği kadar pişirilme teknikleri de yemeğinizin lezzetini ve sağlığınızı etkileyen unsurlar arasında yer alır. En çok tercih edilen pişirme teknikleri arasında fırınlama, kızartma ve haşlama yöntemi gelir. Fırınlama ve haşlama yöntemi görece daha sağlıklı iken ızgara ve kızartma türü besinlerden içerdiği yüksek kolesterol ve yağdan dolayı sağlığınız için uzak durmanız gerekebilir. Son yıllarda pişirme teknolojisinin gelişmesi ile birlikte alternatif bir yöntem olan buharda pişirme yöntemi de insanlar tarafından tercih edilir olmuştur. Hangi besinler için ne tarz pişirme yöntemi ve gereçlerin gerekli olduğuna, sağlıklı pişirme yöntemleri nelerdir sorusunun yanıtına birlikte bakalım.
Doğru Beslenme İçin Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Nelerdir?
Gelişen fırın teknolojisi sayesinde insanlar et, unlu yiyecekler ve sebze yemeklerini fırınlama usulü ile pişirebilirler. Bu yöntem de örneğin fırında patates yapacaksanız az miktar bir yağ ile de pişirebilmeniz mümkün olabilir. Kızartma yöntemine göre daha az yağ kullanmanızı sağlayan fırınlama işlemi pratiklik açısından da size fayda sağlayan yöntemler arasında yer alır. Fırınlama yönteminde dikkat edilmesi gereken nokta fırınınızın ısı derecesini kontrol ederek yemeğinizin yanmasını ve besin kalitesinin düşmesini engellemek olacaktır. Ayrıca besinleri alüminyum folyo, yapışmaz kağıt ve pişirme poşetleri gibi sentetik ürünler yardımıyla pişirmek yerine ısıya dayanıklı cam araç gereçler ve sağlıklı toprak çömleklerde pişirebilirsiniz. Yağ kullanımını azaltacak bir diğer kızartma yöntemi de fritöz ile kızartma yapmak olabilir. Fritözler yiyeceğinizin doğrudan yağ ile temas etmesini minimuma indirerek ve etrafa koku yaymadan hızlı bir kızarma imkanı sunması açısından tercih edilebilir. Pratik ve hızlı olması açısından mikrodalga fırınları kullanan tüketiciler de vardır. Mikrodalga fırınının içine bir bardak su koyarak çalıştırırsanız ısıttığınız ya da pişirdiğiniz ürünün kurumasını engellersiniz. Kimi yiyecekler mikrodalga fırında ısıtma ve pişirilmeye uygun olarak üretilen poşetlerinde pişirilebilir.
Izgaralama yönteminde gelişen teknoloji sayesinde etlerinizi ve sebzelerinizi elektrikli ızgara ile duman ve ise maruz kalmadan pişirmeniz mümkün olabilmektedir. Ancak sürekli hayvansal gıdalar pişirdiğiniz ızgaralama yöntemini belli aralıklarla yapmak sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Ancak geleneksel yöntemden uzak elektrikli dumansız ızgaralar ile sebzelerinizin ve etlerinizin besleyiciliğini kaybetmeden yiyecekler hazırlamanız mümkün olabilir. Ayrıca fritöz ve elektrikli ızgara gibi aletler fazla yer kaplamazlar ve bulaşık makinesinde yıkanma imkanı da sunarlar. Haşlama yöntemi ise diyet yapanlar ve sağlık sorunu yaşayan insanlar ile beslenmesine dikkat etmek isteyenler için ideal bir yöntemdir. İki farklı haşlama tekniği bulunmaktadır. Birincisi soğuk suya koyduğumuz et, tavuk ve sebzeleri haşlamak şeklinde olabilir. Bu yöntem de su kaynadıkça üzerinde biriken köpüklü tabakayı temizlemek gerekebilir. İkinci yöntem ise daha narin ve ezilebilen sebzelerin sıcak suya atılarak hızlıca haşlanması yöntemidir. Her iki yöntemden arta kalan besleyici sular ile çorba yapabilir veya diyet listenize uygun olarak bu sebze sularını içebilirsiniz.
Buharda Pişirme Tekniği Nasıl Uygulanmalıdır?
Sağlıklı pişirme yöntemleri nelerdir sorusunun yanıtları arasında ilk sırada buharda pişirme yöntemi gelir. Buharda pişirme uygularken kaynayan suyun üstünde duran aparatın içine sebze ve etlerin koyup, besinlerin su buharıyla temas etmesini sağlamalısınız. Bu şekilde yiyecekler yumuşar ve buharda pişer. Etler ve sebzeler ani yüksek ısıya maruz kalmadıkları için besin değerini koruyarak pişer. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken noktalar seçilecek yiyeceğin kolay pişip pişmemesi durumuna göre düşük basınçlı buhar veya yüksek basınçlı buharın kullanılmasıdır. Eğer yiyeceğiniz uzun süre yüksek basınca maruz kalırsa dağılabilir ve ortaya istenmeyen görüntü çıkabilir. Buhar ile pişirme yöntemini tercih ederken suyunuzun içine et ve sebzelerinize geçmesini istediğiniz aromaları ekleyebilirsiniz. Örneğin bulyonlar, karanfil, tarçın, taze nane ve çeşitli baharatları suya ekleyerek aromalarının yiyeceklere geçmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra bu aromalı suları çorba yapmak ya da makarna haşlamak için kullanabilirsiniz. Böylece daha az su harcayarak hem çevreye hem de bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.
Sağlıklı Pişirme Yöntemlerini Arnica İle Keşfedin
Buharlı pişirme tekniği için özel aparatlara ihtiyacınız olmaması kullanım açısından da kolaylık sağlar. Tencereye yerleştireceğiniz süzgecin içinde sebze ve etlerinizi suya temas etmeyecek şekilde buharda pişirmeyi gerçekleştirebilirsiniz. Görüldüğü gibi her çeşit sebze ve eti ideal pişirme teknikleri arasında yer alan olan buharda pişirme sayesinde kolayca hazırlayabilirsiniz. Sizler de evlerinizde pratiklik ve lezzeti bir arada yaşamak istiyorsanız farklı pişirme teknikleri için Arnica elektrikli ızgara, fritöz ve yumurta pişirme makinelerini güvenle kullanabilirsiniz. Kokusuz, fazla yağdan arındırılmış ve leziz yemekler hazırlamak Arnica pişirme ve kızartma ürünleri ile artık çok kolay!