Baklava her ne kadar Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası da olsa şekerli şerbeti ve kat kat açılmış beyaz unlu hamuru ile sağlık konusunda karşımıza bir tehdit olarak çıkabiliyor. Peki milli tatlımızı daha sağlıklı hale getirmemiz mümkün mü? Elbette! Kullandığımız undan hazırladığımız şerbete kadar yapacağımız küçük değişiklikler baklavayı bir anda sağlıksız bir tatlı olmaktan uzaklaştıracak. Çünkü baklavasız ne bayram olur ne de misafir ağırlanır. Baklava hazırlamanın ne kadar zahmetli olduğundan bahsetmemize gerek bile yok. Ancak kat kat açılan hamurun kıvamını tutturmak için zorlukları kolaylaştırmak elimizde. Bu baklavayı sevdiklerinize ikram ederken kendinizle gurur duyacaksınız. Buyrun gelsin ağızda dağılan, yaptıkça yapmak isteyeceğiniz tarifimiz:

Hamur İçin:

  • 500 gr. Tam Buğday Unu (Beyazlatılmamış, buğdayın kepek ve ruşeymini içerir. Bu yüzden tokluk hissi daha yüksektir. Protein oranı beyaz una göre daha yüksektir.)
  • 1 Çimdik Tuz (Yaptığınız tatlıların içine bir çimdik tuz atmak tatlı tadının öne çıkmasını sağlar.)
  • 2 Yumurta (Oda sıcaklığında olması önemli.)
  • 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1-2 Yemek Kaşığı Su (Hamurun yumuşaklığına göre su miktarını arttırıp azaltabilirsiniz.)
  • Buğday Nişastası (Hamuru açarken kullanacağız)

İçine Koymak İçin:

  • 300 gr. Ceviz/Fındık/Antep Fıstığı (Evinizde hangi kuru yemiş varsa kullanabilirsiniz)
  • 200 gr. Kuru Üzüm/Kuru İncir/ Kuru Kayısı (Evinizde hangi kuru meyve varsa kullanabilirsiniz)

Üzerine Sürmek İçin:

150 gr. Tereyağ (Tereyağ kullanmak istemiyorsanız margarin de kullanabilirsiniz ancak hiçbir zaman tereyağının yerini tutmayacağını unutmayın)

Şerbet İçin:

  • 1 Kilo Bal (Bal yerine 750 gr. Pekmez de olur)
  • 1 Litre Su

Yapılışı:

1-Baklava hamuru açmak bir sanattır ve aynı zamanda çok yorucu bir iştir. Bu noktada imdadımıza mutfak robotları yetişiyor. Hem küçük parçalara ayırma hem de hamur karışma özelliği ile uzun zaman gerektiren işlemleri kısaltan bu ev aletleri ile baklava hamuru yapmak zor olmaktan çıkıyor. Bu noktada hamurunuzu Arnica Mutfak Robotlarına emanet edebilirsiniz.

2-Elediğiniz hamurun içine yumurta, yoğurt, tuz, kabartma tozu ve zeytinyağı ekleyin. Arnica Prokit 444 Plus Kompakt Mutfak Robotu hamur karıştırma özelliğinde en düşük ayarında çalıştırmaya başlatın. Giderek toparlanmaya başlayan hamurun içine azar azar su ilave etmeye başlayın. Robotu biraz daha hızlı ayarda çalıştırın ve hamur tamamen toparlandıktan sonra üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.

3-Mutfak robotuyla işiniz henüz bitmedi. Bu sefer de küçük parçalara ayırma özelliği için dilediğiniz kuru meyveyi ve kuru yemişi robotta parçalayın. Toz haline getirmenize gerek yok, bu işlemi baklavayı ısırdıkça ağızda küçük parçalar halinde dağılacağını hayal ederek uygulayın.

4-Hamurunuz kenarda dinlenirken, iç harcınızı da hazırlamışken sıra geldi tereyağını eritmeye. Düşük ısıda erittiğiniz tereyağını kenara aldıktan sonra hamuru açmaya başlayabilirsiniz.

5-Küçük bezelere böldüğünüz hamuru üzerine nişasta serperek oklava ile açın.

6-Açtığınız hamurun çok ince olmasına dikkat edin, sırasıyla tepsiye yerleştirin ve fırça yardımıyla her kata tereyağ sürün.

7-Hamurun yarısına geldiğinizde üzerine kuru meyvelerin hepsini kuru yemişlerin de yarısını serperek işleme devam edin.

8-Bütün katlar bittikten sonra kalan kuru yemişleri en üste serperek baklavayı dilimleyin.

9-Dilimlenen baklavanın üzerine kalan tereyağını da döktükten sonra 190 derecede önceden ısıttığınız fırına tepsiyi yerleştirip 40 dakika pişmesini bekleyin. Bu arada mutlaka sık sık baklavanızı kontrol edin, çünkü pişme süresi fırından fırına farklılık gösterebiliyor.

10-Baklavayı fırına verdikten sonra şerbetini yapmaya başlayabilirsiniz. 1 litre suyun içine 1 kilo bal ya da 750 gr pekmezi ekleyerek bunları iyice karıştırarak eritin. Koyacağınız suyun kaynar olmasına gerek yok. Balın 90 derece ve üzeri sıcaklığa maruz kaldığında bozulmasından dolayı bu yöntem en doğrusu olacaktır. Eğer şerbet homojen bir şekilde yayılmışsa, ip gibi akacaktır. Şerbetin olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz.

11-Baklavayı fırından çıkardıktan sonra 10-15 dakika bekletin ve üzerine ılımış şerbeti gezdirin. Çıkan o “Coss” sesinin yarattığı heyecana ortak olun.

12-Şerbeti döktükten sonra ortalama 2 saat bekleyip baklavanın şerbetini çekmesini bekleyin. Maraş dondurması ile de ikram edebileceğiniz baklavanız artık hazır. Artık misafirlerinize beyaz unsuz, şekersiz sağlıklı bir baklava ile eşsiz bir ziyafet sunabilirsiniz.