Bahar temizliği denildiğinde akla ilk gelen pırıl pırıl camlar ve temizlik kokan bir ev olsa da, aklımızın bir köşesinde geçmiş tecrübelerimizden hatırladığımız sırt ve bel ağrıları bize eşlik eder. Yarattığı rahatlama hissi ile temizlik çoğu ev hanımı için bir terapi gibi olsa da, sonrasında hissedilmesi muhtemel ağrılar yaşam kalitenizi kötü yönde etkiler.
İşte size iyi bir haber! Ev temizliği sonrasında mutlaka ağrı hissedilir diye bir kaide yok. Atılacak doğru adımlar sayesinde sırt ve bel ağrılarından doğacak olumsuz etkileri minimum seviyeye indirebilir, hatta onlardan tamamen kurtulabilirsiniz. Temizlik öncesi bir takım bedensel hazırlıklar, temizlik sırasında dikkat edilmesi gereken bazı pozisyonlar ve doğru ekipman kullanımı sayesinde temizliğin olumsuz fiziksel etkilerinden kendinizi koruyabilmeniz mümkün.
Temizlik Öncesi Gerekli Fiziksel Hazırlık
Temizlik de birçok iş gibi fiziksel faaliyet içerir. Spor amaçlı yapılmasa da temizlik esnasında boyun, sırt, bel, kol ve bacak eklemleri aktif bir şekilde hareket eder ve bunlara bağlı kas grupları ciddi bir şekilde çalışır. Temizlik yaparken kas ve eklemlerimizin bundan nasıl etkilendiğine verdiğimiz dikkat, maalesef spor yaparken gösterdiğimiz özene kıyasla oldukça geri planda kalır. Asıl amaç temizlik olduğundan çok doğaldır ancak derinlemesine düşünüldüğünde, temizliğin de diğer fiziksel aktiviteler gibi kas gücüne dayalı olduğu bu sebeple uygun bir ön hazırlığın meydana gelebilecek olumsuz fiziksel etkileri azaltacağı anlaşılır.
Temizliğe bedenimizi nasıl hazırlayacağımıza gelirsek, işe girişmeden önce uygulayacağımız 15 dakikalık basit ısınma hareketleri bedenimizdeki kan dolaşımını ve oksijeni artırarak, kas ve eklemlerimizi çalışmaya hazır hale getirir.
Temizlik Sırasında Hatırlanacak Altın Kurallar
Temizlik için hazırlandık, peki sonrasında nelere dikkat edilmeli? Temizlik esnasında kaçınmamız gereken bir takım hususlar var ki uzun vadede bel ve sırt ağrılarına sebep oldukları biliniyor. Hatta halihazırda bel ağrınız var ise bunun artmasına ve ciddi boyutlara ulaşmasına sebep olabilirler.
Temizlik yaparken ister cam silmek olsun, ister süpürme o anda hangi iş ile meşgul olursanız olun omurganın doğal kıvrımlarını bozmadan üzerine aşırı yük binmesini engelleyecek bir duruş alışkanlığı edinmek gerekir. Bunun için yapmanız gerekenler son derece basit; omuzlarınızı geriye atın, karnınızı içine çekin ve başınızı dik tutun. Sürekli sabit bir pozisyonda durmaktan kaçının. Kısa dinlenme molaları ile omurganıza ve kaslarınıza dinlenmek için fırsat verin. Eğilmenizi gerektiren durumlarda, dizlerinizi kırmadan eğilmek belinize aşırı bir yük binmesine sebep olur. Bunun yerine dizlerinizi kırarak eğilip doğrulmak omurganıza binen yükü bacaklarınıza dağıtır.
Sık sık temizlik yapan insanlarda kronikleşmiş bel ve sırt ağrılarına rastlanır. Bu gibi durumlarda temizliği bölerek, yavaş yavaş yapmak daha sağlıklı olur. Bu şekilde ağırlaşmasının önünü alır diğer kuralları da uygulayarak ağrılardan tamamen kurtulabilirsiniz. Ciddi bel ağrısı için 3 aylık bir istirahat dönemi, bel ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevaben uzmanların tavsiyesi. Ağrıların azalması akabinde uygulanacak egzersiz programı ile bel ve sırt kasları güçlenir. Bahsedilen noktalara da dikkat ederek ağrının tekrarlanması ihtimalini ortadan kaldırırsınız.
Doğru Ekipman ile Temizliği Konfor ile Buluşturun
Pratik ev temizliği nasıl yapılır diyorsanız dikey elektrikli süpürgelere göz atmanızda fayda var. Doğru ekipman kullanımı, kolay temizlik tüyoları arasında hem işinizi kolaylaştırır hem de istenmeyen ağrı ve yorgunluğu önemli derecede azaltır. Arnica dikey elektrikli süpürgeleri, ergonomik tasarımları ile omurga sağlığınızı korur ve yorulmanızı önler. Güçlü çekiş gücü ve hafifliği ile pratik bir temizliğin anahtarı olma özelliği taşır.