Tatile gitmek eğlenceli olduğu kadar yorucudur da. Tatil için yapılan alışverişler, ulaşım, tatil sonrası dönüş, bavulları boşaltmak… Özellikle tatile çıkmadan önce evde yapılan son kontroller bir hayli streslidir. Almanız gereken hiçbir şeyi unutmayıp, siz yokken evde meydana gelebilecek tehlikeleri önceden sezerek önlem almak tam bir usta işidir. Size vereceğimiz kısa tavsiyeler sayesinde artık acaba şunu kontrol ettim mi, acaba şunu aldım mı, diye düşünmeyeceksiniz.
1. İhtiyaç Listesi Oluşturun
Bavulunuza neler koyacağınızı, alacağınız ilaçlarınızı, pasaport ve kimliğinizi unutmamak için tatil listesi oluşturun. Böyle bir liste sayesinde vakit kaybetmeden kısa sürede bavulunuzu hazırlarsınız ve ihtiyacınız olan hiçbir şeyi unutmazsınız. Bilmediğiniz bir yere tatil yapmaya gidiyorsanız; telefonunuza indireceğiniz aplikasyonlar ve yanınıza alacağınız broşürler çok işinize yarayacaktır.
2. Ufak Güvenlik Önlemleri Hayat Kurtarır
Evinizi dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumak için ufak önlemler alabilirsiniz. Perdeleri kapatmak ve ışığı açık bırakmak; hırsızları defetmek konusunda çok da doğru bir çözüm olmayabilir. Günlerce sönmeyen ışıklar ve açılmayan perdeler, bu evde kimse yok mesajı verebilir. Uzun süre tatile çıkacaksanız değerli eşyalarınızı, mücevherlerinizi bir banka kasasına koymak yararınıza olur. Evinizde yer alan elektronik güvenlik ve kamera sistemleri; evinizin durumunu anlık olarak görmenizi ve erkenden önlem almanızı sağlar. Elbette tüm pencerelerin kapalı, dış kapının ise kitli olduğundan emin olmalısınız.
3. Evdeki Canlıları İhmal Etmeyin!
Siz tatildeyken bitkilerinize bakacak birileri yoksa bütün saksılarınızı içi yarıya kadar su dolu bir leğene koyabilirsiniz. Daha profesyonel bir çözüm üretmek isterseniz, akıllı sulama sistemlerinden satın alarak bitkilerinizim siz yokken de canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Evinizde kedi, köpek, kuş gibi evcil bir hayvan besliyorsanız; minik dostunuzu mutlaka bir arkadaşınıza veya yakınınıza emanet etmelisiniz.
4. Koku Yapacak Her Şeyi Atmayı Unutmayın
Evinizdeki çöplerin kokusu siz tatildeyken evin her yerine yayılır. Böyle kötü ve sağlıksız bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız, siz yokken kokacak ve bozulacak her şeyi atmalısınız. Seyahate çıkmadan önce küçük çaplı bir temizlik de yapabilirsiniz. Böylece döndüğünüzde normalden daha az kirli bir evle karşılaşırsınız.
5. Tatile Çıkarken De Önemli: Ev Alma Komşu Al
Güvendiğiniz bir komşunuza tatile çıkacağınızı söyleyebilirsiniz. Böylece komşunuz siz yokken evinize göz kulak olacaktır. Evinize davetsiz misafirlerin ziyaret gerçekleştirememesi açısından güvenilir bir komşuya sahip olmak çok önemlidir. Yakınlarınıza evinizin anahtarını vererek arada evinizi kontrol etmelerini sağlayabilirsiniz.
6. Arabanızın Bakımını Unutmayın
Tatile kendi arabanızla gidecekseniz, arabanızın tüm bakımlarını yaptırdığınızdan emin olmalısınız. Lastiklerinizin uzun yola dayanıklı olmasına, yedek lastiğinizin iyi durumda olmasına dikkat etmelisiniz. Aracınızın motor yağını, hava filtresini ve frenlerini kontrol ederek yolculuğunuzun sorunsuz geçmesini sağlayabilirsiniz.
7. Sağlığınıza Dikkat Edin!
Seyahate çıkmadan evvel bir doktora giderek kontrolden geçebilirsiniz. Özellikle kimi yurt dışı seyahatlerine çıkmadan önce aşı yaptırmanız bile gerekebilir. Ani hava değişimleri, yol tutması, kronik hastalıklar gibi sorunlar için önleminizi erkenden alın. Uzun yolculuklar sıvı kaybetmenize yol açar. Bu sebeple yanınızda daime yeteri kadar su taşıyın. Gideceğiniz yerdeki duruma göre kapüşon, şapka, yağmurluk gibi koruyucuları mutlaka bavulunuza koyun.
8. Fişlere Dikkat!
Siz yokken televizyon, fırın, bilgisayar gibi ürünlerin fişe takılı kalmamasına dikkat etmelisiniz. Elektrik tasarrufu sağlama açısından kritik bu hamle, geldiğinizde evinizi aynı şekilde bulmanız için de çok hayati önem taşır. Özellikle fişe takılı kalan bir ütü, çok kötü sonuçlar yaratabilir. Bu noktada tedbiri elden bırakmayan Arnica UT64010 Buhar Kazanlı Ütü Rose, fişi pirizde unutma ihtimalinizi düşünerek kendi kendine kapanır ve olası kazaların oluşmasını engeller. Böylece nereye giderseniz gidin, aklınızı kurcalayan “acaba ütünün fişini çektim mi,” sorusundan da kurtulmuş olursunuz.