Lezzetiyle, tadıyla gönüllere taht kuran fıstık ezmesini sağlıklı bir şekilde evde de yapabilirsiniz. Enerji depolamanızı sağlayacak sağlıklı bir ev yapımı fıstık ezmesi buzdolabındaki yerini uzun süre boyunca koruyacaktır. Bu önemli besini sadece ekmeğin üzerine sürmekle kalmayıp, tatlı tariflerinin de vazgeçilmezi haline getirebilirsiniz. Kendine has bir aroması olan fıstık ezmesini bol bol yapıp, misafirlerinize de ikram edebilirsiniz. Enerji ve protein bakımından zengin bu besini evde fıstık ezmesi yapımı tarifleriyle yapmanız oldukça basit. İçine ekstra malzemeler ekleyerek zenginleşen fıstık ezmesi çeşitleri, sabah kahvaltısından, kurabiye tariflerine kadar pek çok alanda kendisine yer bulur. Tariflere kakao, vanilya ya da pekmez ekleyerek farklı tatlar elde etmek mümkün. Lezzetini yer fıstığına borçlu olan ezmeyi, yoğun karbonhidrat ve yağ bulundurduğu için dikkatli ve ölçülü tüketmenizde fayda var.
Fıstık Ezmesi Kalori ve Besin Değeri Nedir?
Sevildiği kadar da kalorisi yüksek olan fıstık ezmesi, protein açısından da oldukça ideal bir gıda. Akıllarda tek soru fıstık ezmesi kaç kalori? 200 gram fıstık ezmesi yaklaşık olarak 1.175 kaloridir. Her 200 gramında ortalama olarak 50 gram protein bulunuyor. Yağ oranı yüksek olduğundan ve karbondioksit içerdiğinden, fıstık ezmesi tüketildiğinde dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca içerisinde kalsiyum, sodyum, B6 vitamini, potasyum ve demir gibi vitamin ve mineraller bulunuyor. Özellikle soğuk havalarda vücudun enerji ihtiyacını karşılamaya destek olacak bir besindir. Besin değeri sayesine sporcular tarafından da sık sık tercih edilir.
Fıstık Ezmesi Faydaları Nelerdir?
Fazla fıstık ezmesi kullanımının zararlı olduğunu belirttik. Peki fıstık ezmesi faydaları hiç mi yok? Elbette ki var. İnsanın günlük protein ihtiyacını karşılaması açısından iyi bir besindir. İçerisinde bulunan lif ve e vitamini sayesinde bağışıklık sistemi için oldukça faydalı. Evde yapılan şekersiz, ballı fıstık ezmesi vücut direncine katkı sağlar. Dikkat çeken faydası ise enerji kaynağı olmasıdır. Soğuk havalarda özellikle kış mevsiminde enerji vereceğinden tercih edilebilir. Her besinde, gıdada olduğu gibi fıstık ezmesi de kararında tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Fıstık ezmesi sivilce yapar mı veya ishal yapar mı gibi sorulara ne yazık ki cevap vermek mümkün değil. Alerji ve olumsuz etkilerle karşı karşıya kalmamak adına, uzman hekiminize görünüp, tavsiye almanız gerekebilir. Peki hekiminizden onayı aldınız ve evde fıstık ezmesi yapımı kısmına geçmek istiyorsunuz. Nasıl yapmalısınız? İşte sorunuzun yanıtı:
Evde Şekersiz Ballı Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?
Protein açısından oldukça zengin olan yer fıstığı, baklagiller ailesinde yer alıyor. Yer fıstığını püre haline getirerek içine ek olarak malzemelerin ilave edilmesiyle elde edilen fıstık ezmesi, kahvaltılık olarak ya da kurabiye ve tatlı tariflerinde kullanılır. Fıstık ezmesinin şekersiz olmasını istiyorsanız içerisine pekmez veya bal ilave edebilirsiniz. Peki şekersiz fıstık ezmesi nasıl yapılır? İşte gerekli olan malzemeler;
- Yarım kilo yer fıstığı
- 4-6 yemek kaşığı fındık yağı
- 2 yemek kaşığı bal
Evde Fıstık Ezmesi Yapımı İçin Ne Yapmalısınız?
Yarım kilo tuzsuz, çiğ yer fıstığını fırın tepsisi ile 250 derecede, ızgara modunda çalışan fırının en üst rafına yerleştirin. Fıstıklar yağını çıkarana kadar yaklaşık 5 dakika fırında pişirin. Buradaki püf nokta fıstıkların kendi yağını çıkarmasıdır. Arada fırındaki tepsiyi sallayıp fıstıkların her tarafa dağılmasını sağlayın. Fıstıkları fırından çıkardıktan sonra çok hızlı olmanız gerekiyor. Fıstıkları kabuklarından ayırmak için mutfak havlusunu açıp içine fırından çıkarılan yer fıstıklarını dökün. Havlunun bir tarafıyla üstlerini kapatıp ovuşturun. Kabuğundan ayırılan fıstıkları, sıcağı üzerlerindeyken mutfak robotunun içerisine alın. Fıstıkların sıcağını koruması çok önemli bu yüzden bu işlemi çok hızlı bir şekilde yapmanız gerekir. Fıstıklar soğuduysa tekrar fırın tepsisine alarak fırına 1 dakikalığına atılır. Fıstıkları fırından alarak tekrar mutfak robotunun içerisine alın ve dinlendire dinlendire kum kıvamına gelinceye kadar çekin. Krema kıvamına gelinceye kadar arada kapağını açıp karıştırın. Krema haline gelince 4 veya 6 yemek kaşığı fındık yağı ve 2 yemek kaşığı bal ilave edin. Fındık yağı ve balı, karışımın içerisine dağılması için birkaç dakika daha Arnica mutfak robotundan geçirin Sağlıklı şekersiz ve ballı ev yapımı fıstık ezmesi hazır. Karışımı küçük kavanozların içerisine dökerek buzdolabında bekletin. Uzun süre tazeliğini koruyacaktır. Daha akışkan bir kıvamda olsun istiyorsanız biraz daha fındık yağı ekleyebilirsiniz.
Kilo Kontrolü ve Aktif Spor İçin Çözüm: Fıstık Ezmesi
Fıstık ezmesi içeriğindeki ana ürün olan yer fıstığının kalori değeri nedeniyle yüksek besin değerine sahiptir. Bu nedenle zayıflamak isteyen ya da kilo kontrolü yapmak isteyen bireylerin mutlaka dikkatli ve ölçülü tüketmesi gerekir. Evde fıstık ezmesi yapımı tarifi ile hazırladığınız besini kontrollü tüketmenizde fayda var. Aktif spor yapan bireyler ise günlük kalori yakımı fazla olduğun için daha rahat tüketebilirler. Sporcuların günlük protein ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olduğu gibi, içerisinde bulunan yağa rağmen protein kaynağı fazla olduğundan spor yapan ya da vücut geliştirenler yardımcı bir besin olarak kullanabilir. Son teknolojiler kullanılarak üretilen Arnica mutfak robotları ile hazırladığınız ürünleri sağlıkla ve keyifle tüketebilirsiniz.