Günlük hayat temposunda çalışan ve aynı zamanda sağlıklı beslenen bir birey olmak oldukça zor. Hele ki vegansanız, salata yemekten fena halde sıkılmış olabilirsiniz. Malum, pratik yemek denince akla ilk gelen dondurulmuş nuggetlar, şnitzeller ve hamburgerler veganlar için bir anlam ifade etmiyor. Ancak üzülmeyin! Pratik yemek tarifleri elbette ki bunlarla sınırlı değil. Veganların beslenme stiline uygun iştah açıcı ve pratik yemek tarifleri işte burada!
1. Leziz Vegan Mezesi: Avokadolu Humus
Veganların protein ihtiyacını karşılama konusunda humus önemli bir gıda! İçerdiği demir, potasyum, kalsiyum ve B vitamin kompleksleri de cabası! Peki ya humusun insan vücudunda seratonin salgılanmasını hızlandırdığını biliyor muydunuz? Evet doğru duydunuz! Aynı zamanda doğal bir antidepresan olan humus, veganlar için oldukça faydalı ve pratik bir seçim!
Malzemeler:
- 1 kutu konserve nohut
- 2 olgun avokado
- Yarım bardak tahin
- 2 diş sarımsak
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Nohutu haşlayın. Ardından zeytinyağı hariç tüm malzemeleri robottan geçirin. Oluşan püre kıvamındaki karışımı servis tabağına alıp; zeytinyağını üzerinde gezdirin. İşte bu kadar! Lezzetli, besleyici ve pratik humusunuz hazır!
2. Etsiz Hamburger: Vegan Burger
Kim demiş etsiz hamburger olmaz diye? İşte karşınızda protein deposu mercimekli Vegan Burger! Farklı baharat ve soslarla tatlandırabileceğiniz enfes bir mercimek köftesi ile hazırlanan burgere hangi vegan hayır diyebilir? Üstelik hazırlaması da oldukça kolay!
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı hardal
- 4 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 1 tutam köri (isterseniz)
- 2 su bardağı mercimek
- 50 gr kuru üzüm
- 1 su bardağı ekmek kırıntısı
- 60 gr ezilmiş ceviz
- Tuz
Hazırlanışı:
Mercimek Köftesi İçin:
Mercimeği ocakta haşlayın. Ardından süzdüğünüz mercimeğe kuru üzüm ve cevizleri ekleyin. Bu karışımı ekmek kırıntılarıyla birlikte farklı bir karıştırma kabına alın. Göz kararı tuz ekleyip karıştırın. Ekmek kırıntılarının mercimekteki fazla nemi emmesi için karışımı 10 dakika dinlendirin. Ardından isterseniz köftelerini fırında pişirin, isterseniz tavada azıcık zeytinyağı ile kızartın.
Hardal Sos İçin:
Hardal ve akçaağaç şurubunu bir kasede karıştırıp isterseniz üzerine bir tutam köri ekleyebilirsiniz.
Bu işlemlerin ardından hamburger ekmeği arasına köfteyi yerleştirip hardal sosu döktükten sonra dilerseniz marul ve domates gibi ekstra malzemelerle vegan burgerinizi zenginleştirebilirsiniz! Mercimek köftelerinden çok sayıda yapıp, buzlukta saklayarak ihtiyacınız oldukça kızartarak pratik bir şekilde vegan burger elde edebilirsiniz.
3. Doyurucu ve Lezzetli: Mac and Cheese
Yapımı kolay yemesi olay bir vegan yemek tarifi istiyorsanız mac and cheese’i mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler:
- 1 paket tam buğday makarna
- ½ beyaz soğan, kıyılmış
- 3-4 diş sarımsak, kıyılmış
- 1 fincan çiğ kaju, minimum 5 saat suda ıslatılmış
- 1-1/2 fincan sebze suyu
- 1 çorba kaşığı mısır nişastası
- ½ çay kaşığı kimyon
- 3/4 çorba kaşığı toz biber
Hazırlanışı:
Makarnayı paketin üzerinde yazan tarife uygun şekilde haşlayıp, süzün. Bir taraftan, tavaya zeytinyağı ekleyerek orta ateşte soğan ve sarımsağı tuzlayıp kavurun. 7 dakika kadar karıştırmanız yeterli. Sebze suyu, kaju, mısır nişastası, baharatlar ve tavada öldürdüğünüz soğan & sarımsak karışımını püre kıvamına gelinceye kadar blenderdan geçirin. Ardından bu sosu makarnayı haşlamış olduğunuz tencereye alıp pişirin. Sos kalınlaştığında makarnayı üzerine ekleyebilir, iyice karıştırdıktan sonra ellerinizle yaptığınız Mac and Cheese’i servis edebilirsiniz.
Mac and Cheese sosunuzu hazırlarken Arnica Panna El Blender Seti‘nden yardım alabilirsiniz. 1300 ml’lik kapasitesi, ince ve kalın rendeleme diskleri, çift başlıklı çırpıcısı ve bu aksesuarların bulaşık makinesinde yıkanabiliyor olması sayesinde mutfakta ciddi anlamda zaman kazanabilirsiniz. Ancak motorlu gövdenin bulaşık makinesine girmediğini unutmayın!
Afiyet olsun…