Badem Sütünün Faydaları Nelerdir

Süt ve süt ürünleri hayvansal gıda olarak geçtiği için veganlar ve alerjik reaksiyonlara sahip olan insanlar bu besinin yerine geçecek alternatiflerin arayışında. Badem sütü, dövülmüş bademden elde edildiği için sıklıkla tüketiliyor ve inek sütünün yerini almakta olan bitkisel bir alternatif olarak öne çıkıyor. 100 ml inek ve badem sütü karşılaştırıldığında inek sütü; 3,39 g protein, 4,66 g karbonhidrat, 64 kcal, 127 mg kalsiyum ve 3,39 gram yağ içeriyor. Badem sütünde ise bu oran; 0,45 g protein, 0,89 g karbonhidrat, 20 kcal ve 1,56 gram yağ şeklinde. Sağlıklı beslenme adına evde kendi besinlerini yapmayı tercih edenlerden iseniz, evde badem sütü yapımı artık oldukça kolay. Eğer hayvansal proteinlerden uzak durmayı tercih edenlerdenseniz, kullanışlı mutfak robotları ya da blender setleri ile evde badem sütünüzü hazırlayabilirsiniz. Peki inek sütü alternatifi olarak öne çıkan badem sütü faydaları nelerdir gelin birlikte bakalım.

Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?

Evde badem sütü yapımı ile sağlıklı beslenmeye hemen başlayabilirsiniz. Badem sütü sağlıklı bir vücut ve bağışıklık için gereken mineral ve vitaminlerin hepsine sahiptir. Bu nedenle birçok hastalığın şifa kaynağı olarak bilinir ve kullanılır. Badem sütünün başlıca faydalarını sıralayacak olursak:

  • Trigliserit ve yüksek kolesterol sorunu olanlar için faydalı bir besindir. Badem sütü düzenli olarak kullanıldığında, kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü arttırır.
  • İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde kalp sağlığında etkin bir rol oynar. Kolesterolü dengelediği için de kalbi güçlendirir.
  • Sindirim sistemi fonksiyonları için destekleyicidir. Bağırsaklardaki yağ ve şeker emilimine destek olarak bağırsakları korur.
  • İçindeki faydalı öğeler sayesinde mide sağlığını korur. Midenin besinleri daha kolay hazmetmesine destek olur.
  • Badem sütünde laktoz olmadığı için gaz yapmaz.
  • Badem sütünün 1 bardağı için kalori oranı 36 – 40 olup inek sütüne kıyasla, kalori düşüklüğü sayesinde diyetlerde kullanılabilir ve besin değeri yüksek olduğundan kilo verilmesine yardımcı olur.
  • Potasyum içeriği yüksek olduğundan kusma ve ishal gibi sağlık problemlerinde ortaya çıkan potasyum eksikliğini kapatır. 
  • Badem sütünün içinde yer alan B12 vitamini saç, tırnak ve cildin sağlığını güçlendirir.
  • Badem sütü içmek günlük E vitamini ihtiyacınızı karşılar. 
  • Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Badem sütü içindeki yağ asitleri ve folat, serotonin seviyesinin artmasına katkı sağlar. Bu nedenle kaygıyı azaltmada ve depresyon tedavisinde yardımcıdır.
  • Hayvansal içeriğe sahip olmadığından veganlar tarafından gönül rahatlıkla kullanılabilir.
  • Hamilelikte kullanımı bebeğin kas gelişimine faydalı olacağı için önerilir. Ayrıca badem sütü içindeki kalsiyumla bebeğin kemik ve diş gelişimine destek olur.

Evde Badem Sütü Nasıl Hazırlanır

Evde Badem Sütü Yapımı Nasıl Olur?

Marketlerden hazır paketlenmiş olarak satın alabileceğiniz bir ürün olmasının yanında evde badem sütü yapımı tahmin ettiğinizden daha kolay ve zahmetsizdir. Hiçbir katkı malzemesine ihtiyaç duymadan evde yapacağınız badem sütünü taze ve güvenilir şekilde tüketebilirsiniz. Ancak evde badem sütü yapımı konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; içinde katkı maddesi bulunmadığı için buzdolabında 2-3 günden fazla tutmamalısınız. Bu önemli uyarıyı da aktardıktan sonra isterseniz gelin badem sütü evde nasıl yapılır sorusuna birlikte bakalım. Evde badem sütü yapımı için birçok farklı tarifle karşılaşabilirsiniz. Damak zevkinize göre malzemeleri ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. Evde badem sütü yapımı için aşağıdaki 2 farklı tarifi evde kolaylıkla deneyebilirsiniz.  

  1. Tarif (Yaklaşık 2 bardak badem sütü için)

Malzemeler:

  • 1 su bardağı çiğ badem
  • 2,5 su bardağı su
  • Bir tutam tarçın
  • Bir tutam bal

Yapılışı:

Öncelikle çiğ bademleri, soyulması daha kolay olsun diye bir gece önceden suda bekletebilirsiniz. Soyduğunuz bademleri güçlü bir blender veya robottan geçirmelisiniz. Parçalanmış bademlerin üzerine suyu ekleyip tekrar blender veya robottan geçirip, karışım hazırlandıktan sonra bir tülbent ya da bez yardımıyla süzmelisiniz. Süzme işlemi sonrası çıkan su badem sütüdür. Sütü tarçın ve balla tatlandırabilirsiniz. Bu işlemden sonra tekrar robot veya blender ile karıştırdığınızda tarçın ve ballı badem sütünüz hazır gelmiş olur. 

  1. Tarif (1 litre badem sütü için)

Malzemeler:

  • 200 gram çiğ badem
  • 1 litre su
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ya da kakao

Yapılışı:

Soyduğunuz bademleri 1 litre su ilave ederek Arnica doğrayıcı ya da mutfak robotundan geçirdikten sonra karışım haline gelince bir tülbent ya da bez yardımıyla süzebilirsiniz. Çıkan sütü tekrar robota alıp vanilya ekleyerek karıştırdığınızda vanilyalı badem sütü elde etmiş olursunuz.

Bu basit tariflerimizden sonra badem sütünü dilerseniz sade, dilerseniz değişik aromalarla zenginleştirerek tüketebilirsiniz. Sütü puding, sütlaç gibi sütlü tatlı yapımlarında, sıcak veya soğuk kahvelerinizde, kek ve börek yapımlarında kullanabilirsiniz. Ayrıca bu sütle, aynı inek sütüyle olduğu gibi yoğurt, peynir, dondurma ve kefir gibi ürünleri de yapıp sağlıklı şekilde bitkisel ürünlere sahip olabilirsiniz. Evde badem sütü yapımı sonrasında kalan posaları ise yağlı kâğıt üzerinde 140 derece fırında, 45 dakika kuruttuktan sonra tekrar robot veya blenderdan geçirerek un haline getirebilirsiniz. Bu unla yapacağınız kraker, kurabiye gibi ürünlerin tadına bayılacaksınız. Evinizde sağlıklı ve zahmetsiz badem sütü yapımı için Arnica mutfak robotları ve Arnica blender setleri çeşitlerini inceleyebilir, ihtiyacınıza göre seçip hemen badem sütü yapımına başlayabilirsiniz.