Yılbaşı Sofralarınızı Zenginleştirecek Meze Tarifleri

Yılbaşını evde sevdikleri ile geçirmek isteyenler için güzel bir yemek menüsü çıkarmak keyifli bir geceye eşlik edebilir. Ara sıcak ve ana yemeklerin sunumundan önce veya yanında verilecek başlangıç tabakları ise misafirleriniz için lezzet dolu bir gecenin habercisi olabilir. Bir yemeği başlangıç yemeği yapan hafif, ferahlatıcı olması ve iştah açmasıdır. Meze çeşitleri bu noktada iyi bir başlangıç yemeği olarak sıklıkla servis edilir. Meze bir yemekten ziyade yemek grubunu tarif eder. Deniz mahsullerinden sebzelere, yoğurttan peynire kadar farklı çeşitteki birçok ürün meze olarak hazırlanabilir. Soğuk sunulmaları sebebiyle birçok yemeğin servis edildiği yılbaşı gibi uzun süren özel davetlerde iyi birer tercihtirler. Ayrıca şık görünümleri ile de sofralarınıza zenginlik katabilirler. O halde hem görsel hem de lezzet şöleni sunan yılbaşı meze tariflerini uygulayarak siz de yeni yıla enfes bir başlangıç yapabilirsiniz. Yılbaşı meze tariflerine geçmeden önce farklı tarifler arayanlara faydalı olabilecek bazı önerilere göz atalım.  

Her Yıl Sofralarınızın Vazgeçilmezi Olacak Yılbaşı Meze Tarifleri

Yılbaşı gecesi için hem lezzetli hem de değişik meze tarifleri arıyorsanız sizin için seçtiğimiz pratik yılbaşı meze tariflerine göz atabilir ve misafirlerinizle hoş vakit geçireceğiniz bir yılbaşı sofrası hazırlayabilirsiniz. 

İçinizi Isıtacak Bir Tarif: Kürk Salatası

Kürk salatası, soğuk yılbaşı gecesinde görselliği ve lezzetiyle içinizi ısıtacak. Rus salatası yerine farklı bir tarif arayanlar için aynı mutfaktan bir başka öneri sizlerle. İşte kürk salatası için gerekenler:

  • 2’şer adet orta boy patates, havuç ve pancar
  • 3 adet yumurta
  • 300 gram lakerda (balık sevmeyenler tavuk göğsü tercih edebilir)
  • 1 orta boy mayonez
  • Tuz ve karabiber 
  • 1 demet dereotu
  • 1 adet nar

Hazırlanışı

Patatesleri, havuçları ve pancarları 20-40 dk. arası pişinceye kadar haşlayın. Yumurtaları da yaklaşık 8 dk. kadar haşlayın. Malzemeler soğuduktan sonra mutfak robotuna alın, diğer taraftan Lakerdayı dilimleyin. Bir tabağa patatesleri yerleştirin, üzerini mayonez, tuz ve karabiber ile kaplayın. Sırasıyla balığı (veya haşlanmış tavuk göğsü), yumurtayı, havucu ekleyin. Her malzemeden sonra üzerine mayonez, tuz ve karabiber koyun. Son olarak pancarı ekleyin ve üzerine mayonez sürün. Süslemek için dereotu ve nar kullanın.

Mutfak Robotu ile Hazırlayabileceğiniz Yılbaşı Meze Tarifleri

Pratik Bir Lezzet: Skordaki  

Türk mutfağı ile benzer yemeklere sahip Yunan mutfağında da mezeler geniş yer kaplıyor. Damak tadınıza uyacak bu pratik ve az malzemeli meze tarifi yılbaşı sofranıza farklı bir lezzet katabilir. İşte skordaki mezesi için gerekli malzemeler:

  • Birer demet maydanoz, dereotu, ve nane
  • Yabani turp otu ve 1 adet taze soğanın yeşil bölümleri
  • 1 adet sarımsak
  • 1 adet kıvırcık salata
  • Zeytinyağı, nar ekşisi ve limon suyu
  • Tuz

Hazırlanışı

Tüm yeşillikleri, yabani turp otunu ve soyulmuş sarımsağı blenderden geçirerek püre haline getirin. Kıvamın yoğunluğunu ayarlamak için yeteri kadar zeytinyağı ilave edin. Son olarak servis tabağına koyduğunuz karışıma isteğinize göre nar ekşisi, tuz ve limon suyu ekleyin.

Bilinen Malzemelerle Farklı Bir Tarif: Ton Balıklı Meze 

Az kalorili ve pratik yılbaşı meze tarifleri arayanlar için beş malzemeden oluşan bu tarif, sofranıza hafif bir lezzet katabilir. Gereken malzemeler şu şekilde:

  • 80 gram konserve ton balığı
  • 1 kutu konserve mısır
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam dereotu
  • Mayonez

Hazırlanışı

Ton balığının yağını süzdükten sonra bir kaba yerleştirin ve üzerine mısır ekleyin. Mutfak robotu yardımıyla kuru soğanı ince ince doğrayın ve dereotunu kıyın. Malzemeleri kaba ekleyin ve üzerine 2 yemek kaşığı mayonez ekleyin. Buzdolabında beklettikten sonra servis edin. 

Ezme Sevenlere Ferah Bir Alternatif: Girit Ezmesi

Girit mutfağından sofralarınıza konuk edebileceğiniz bu lezzeti yılbaşı gecesinin yanı sıra ertesi sabah kahvaltıda dahi tüketebilirsiniz. Bu güzel ve yöresel meze için gerekli malzemeler ise şöyle:

  • 200 gr ezine peyniri
  • 200 gr lor peyniri
  • 2 sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz, kekik ve pul biber

Hazırlanışı

Ezine peynirini tuzundan arıtmak için 2 saat kadar suda bekletin ve sonrasında yeniden sertleşmesi için buzdolabına alın. Sertleşen ezine peyniri ve lor peynirini bir kaba alın ve üzerine zeytinyağı dökün. El blenderi yardımıyla iyice ezin. Eğer daha büyük dilimler tercih ediyorsanız mutfak robotunun rende bölümünü de kullanabilirsiniz. Bu tarifte sarımsakların ağza gelmemesi önemli bir detay. Sarımsakların kabuğunu soyduktan sonra mutfak robotunda iyice kıyın. Cevizleri de robottan geçirin ve biraz büyük kalmalarına dikkat edin. Malzemeleri peynirlerle karıştırın. Zevkinize göre tuz, kekik ve pul biber ekleyin. Son olarak üzerine zeytinyağı gezdirerek sunun.

Farklı Yılbaşı Mezeleri…

Yaygın olarak bilinen meze çeşitleri arasında humus, haydari, havuç tarator, içli köfte, acılı ezme, fava, zeytinyağlı sarma, biber dolması gibi mezeler sayılabilir. Türk mutfağının en güzel örnekleri olan bu mezeler, birçok özel davette olduğu gibi yılbaşı gecelerinde de sofralarda yerini alır. Neredeyse her yemek meze olarak sunulabildiğinden yeni ve değişik meze tarifleri de sofralara eklenmeye devam ediyor. Siz de bu özel geceniz için değişik yılbaşı meze tarifleri arıyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız birkaç önerinin yardımı dokunabilir.

  • Yöreden yöreye meze çeşitliliği artıyor hem de tariflerde küçük değişiklikler olabiliyor. Babagannuş, Muammara gibi Güney Doğu’dan Akdeniz’e farklı yörelere özgü daha önce denemediğiniz lezzetlerle tanışabilirsiniz. Değişik yılbaşı meze tarifleri ile misafirlerinize lezzet şöleni sunmak istiyorsanız yöresel lezzetlere bakarak işe başlayın.
  • Türk yemek kültüründe yer alan zengin meze çeşitlerinin yanı sıra farklı coğrafyalardan da meze tariflerine bakmak faydalı olabilir. Yunan mutfağı, Orta Doğu mutfağı, Rus mutfağı gibi birçok farklı mutfakta lezzetli ve değişik meze tarifleri bulunuyor. Dilerseniz yılbaşı sofralarınıza çok uzaklardan lezzet getirebilirsiniz.

Yılbaşında sıklıkla sunulan mezelerin yanı sıra hem göze hem mideye hitap eden bu değişik meze tariflerini uygulayarak sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Yılbaşı meze tariflerini kusursuz ve hızlı bir şekilde uygulayabilmek için dilerseniz Arnica mutfak robotu ve el blenderlerine göz atabilirsiniz. Birden fazla mezeyi pratik bir şekilde hazırlayarak misafirlerinizle keyifli bir yılbaşı gecesi geçirebilirsiniz.